Hrvatska

Hypo banka kažnjena zbog kredita, ‘Franak’ poziva na daljnje tužbe!

Hypo banka kažnjena zbog kredita, 'Franak' poziva na daljnje tužbe!

Prekršajni sud u Zagrebu donio je presudu, javlja Udruga Franak, kojom je novčano kažnjena prvookrivljena Hypo Alpe Adria banka s 80 tisuća kuna, te drugookrivljena Tea Martinčić s 10 tisuća kuna članica uprave banke kao odgovorna osoba.

U presudi su banka i odgovorna osoba proglašeni krivima što nisu do dana 1. siječnja 2014. godine s korisnikom kredita ugovorili aneks ugovora o kreditu, a kojim je trebalo, u skladu s odredbama Zakona o potrošačkom kreditiranju, ugovoriti parametar i fiksni dio marže te razdoblja promjene kamatnih stopa. Time su počinili djelo prekršaja po članku 26. Zakona o potrošačkom kreditiranju te im se na temelju istog članka izrekla novčana kazna koju su dužni platiti u korist državnog proračuna.

– Ova presuda još je jedan očiti dokaz kako posluju 8 tuženih banaka i kako se odnose prema svojim klijentima, kršeći pri tome više zakona te svoje kodekse poslovanja. Ovih dana svjedoci smo afere „Euribor“ koja je isplivala na površinu, gdje se pokazalo da su i dužnici u eurima ugrožena skupina. Banke, HNB i izvršna vlast su direktni krivci jer su građane u svim kreditima izložili visokom riziku rasta euribora i libora, a najviše zato jer je bankama dopušteno da samostalno određuju fiksnu maržu u već postojećim kreditima.

Na taj način banke su zaračunale visoke fiksne marže te dovele sve dužnike u nepovoljan položaj obračunavajući veće kamatne stope. Takva zarada predstavlja ekstra profit banaka uz istodobno osiromašivanje hrvatskih građana. Udruga Franak još jednom poziva sve dužnike u svim postojećim kreditima gdje banke nisu do 1. siječnja 2014. ugovorile s dužnicima fiksnu maržu i parametar da podnesu optužne prijedloge protiv banaka – navodi se u priopćenju Udruge Franak.

Pročitajte još

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist