Aktualno

Hvale se poviješću, a ukidaju budućnost

Hvale se poviješću, a ukidaju budućnost

Potvrda informacije o „reorganizaciji“ i „pripremi nove organizacijske strukture“ dubrovačke ispostave Carinske uprave, točnije njeno ukidanje i spajanje s Pločama, u duList je stigla izravno iz Središnjeg ureda Carinske uprave Ministarstva financija.

Iz zagrebačke centrale ističu kako je analiza postojećeg stanja još uvijek u tijeku, a kako će konačnu odluku o ustrojstvu donijeti Vlada RH, još se ne mogu očitovati o pojedinostima.
 
GUŠENJE HRVATSKOG JUGA
 
Prijedlog preustroja carinske službe priprema posebno stručno povjerenstvo koje ima zadaću preustroj pripremiti u dvije faze, za razbolje od 1. srpnja 2012. godine te za razdoblje od dana pristupanja Republike Hrvatske u EU, 1. srpnja 2013. godine. Tako se uskoro može očekivati i novi preraspored carinskih službenika s graničnih prijelaza sa zemljama EU na mjesta gdje ih nedostaje, a dio zaposlenih će biti i zbrinut, čak i u druga tijela državne uprave.

Podsjetimo, političko i gospodarsko gušenje hrvatskog juga provodi se već godinama. Prošlogodišnje pripajanje dubrovačkog Trgovačkog suda Splitu u javnosti je najglasnije odjeknulo jer je vezano za život lokalnog stanovništva, ali ne treba zanemariti i činjenicu kako u „procesima reorganizacije i restrukturiranja“ mnoge državne i privatne tvrtke već dugo kao regionalni centar odabiru Split. Istu sudbinu prolazi ispostava Carinske uprave, koju zagrebačka centrala, pod izlikom promjene carinskog režima ulaskom u EU, želi podrediti Pločama, gdje računaju na daljnji razvitak luke.

To se čini posebno nelogičnim kada se zna da će od 1. srpnja 2013. godine Dubrovnik postati hrvatska eksklava bez kopnenog dodira s ostatkom Hrvatske pa će ispostava Carinske uprave biti nasušno potrebna. Također, uskoro se slične promjene mogu očekivati i u dubrovačkoj područnoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Naime, u organizacijskom sustavu HZMO-a Dubrovnik ima status područne službe sa tri županijske ispostave – Korčula, Metković i Ploče. Međutim, prema najavama iz Zagreba Dubrovniku će se taj status oduzeti, točnije spustit će se na razinu ureda, dok će područna služba nadređena Dubrovniku biti, pogađate – Split.
 
SVI PROTIV
 
Oni najodgovorniji, dubrovački političari, po ovom pitanju su jednoglasni – svi zdušno protiv. Pa premda su svi imali ili imaju mogućnost spriječiti ovakvu, za Dubrovnik iznimno nepovoljnu sudbinu, stranačka stega u mnogim slučajevima političarima dubrovačkog kraja nije dopuštala naglasiti značaj decentralizacije i očuvanja osnovnih, životno vrijednih institucija. Upitani za stav po temi ukidanja Carinarnice, iz Gradske uprave odgovaraju kako o tome još uvijek nisu službeno obaviješteni.

– S obzirom na činjenicu da dubrovačka zračna i putnička pomorska luka spadaju među najprometnije u Hrvatskoj, a Dubrovnik je omeđen i cestovnim graničnim prijelazima u sustavu Schengena, uvjereni smo kako su stručne službe Ministarstva financija svjesne da ukidanje carinske ispostave u Dubrovniku ne može predstavljati uštede niti doprinijeti ekonomičnosti poslovanja carinske službe – kažu u Gradskoj upravi, ali i dodaju kako je logičnije očekivati kako će se ulaskom Hrvatske u EU aktivnost Carinske uprave povećati upravo na jugu Hrvatske.

– Kada stručno povjerenstvo čiji je rad u tijeku izradi prijedlog preustroja Carinske službe, o prijedlogu ćemo se očitovati te lobirati za interese građana i tvrtki s područja Dubrovnika, ako isti budu ugroženi preustrojem – stoji u odgovoru iz Gradske uprave.

Olga Muratti, predsjednica dubrovačkog SDP-a i Gradskog vijeća Grada Dubrovnika poručila je, pak, kako se ona osobno, ali i dubrovački SDP oštro protive ukidanju Carinarnice Dubrovnik.
– Mislimo da je to loše za Dubrovnik i učinit ćemo sve da do toga ne dođe – poručila je, ističući kako je „u tom smjeru poduzela određene korake“.
Predsjednik dubrovačkog HNS-a i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika Antun Pravedan ideju ukidanja Carinarnice ocijenio je neshvatljivom.
 
ZATVORENI GRAD

– To nije ni dobro ni pametno. Dubrovnik je glavni grad Županije i nije normalno da iz Dubrovnika odlaze bitne institucije, od Trgovačkog suda, pa sad Carinarnice. Dubrovnik ne može biti zatvoren grad – kazao je Pravedan, znakovito nadodajući kako je „možda netko iz Ploča politički podobniji od Dubrovčana“.

Predsjednica dubrovačkog HDZ-a i gradska vijećnica Dubravka Šuica kazala je kako je sve to što se čini Dubrovniku katastrofalno.
– Isto sam mislila i kada se ukidao dubrovački Trgovački sud protiv čega sam se osobno borila u Saboru, a u čemu nažalost nisam uspjela. Dubrovnik nije zaslužio da mu se malo po malo skidaju atributi grada – rekla je Šuica.

Igor Žuvela iz inicijative Dubrovnik Regija ostao je zgrožen nastavkom štetne državne politike.
– Svaka čast Pločama, ali Ploče su umjetno stvoreni suvremeni grad i ne može se mjeriti s tradicijom Dubrovnika – kaže Žuvela koji tvrdi kako će najavljeno ukidanje biti puno više od toga. Prema Žuveli, riječ je o izravnom udaru na egzistenciju građana zbog gašenja radnih mjesta.

Građani Šibenika svom su gradu prošlog tjedna organizirali sprovod, ukazujući na propast brojnih lokalnih tvrtki poput TLM-a i Šibenke, ali i gašenja njihovih ispostava Carinarnice, FINA-e, Trgovačkog suda, Hrvatske pošte. Po svemu sudeći, Dubrovniku se sprema jednak scenarij. Jedino je pitanje tko će i kada zakucati posljednji čavao na lijesu.
 

ŠTO SU EKSKLAVE?
Dubrovnik, Kaliningrad, Ceuta…

Eksklava je teritorij koji pripada jednom političkom entitetu (državi ili regiji) ali s tim entitetom nije kopnom povezan i okružen je drugim političkim entitetima. Najpoznatiji primjer europske eksklave uz Dubrovnik i Dubrovačko-neretvansku županiju je Kaliningradska Oblast, koja pripada Rusiji, ali je od matice zemlje odvajaju Litva i Poljska. Druge poznate eksklave su španjolski gradovi Llivia (u francuskim Pirinejima), Ceuta i Melilla (eksklave na afričkom kontinentu okružene Marokom).

 

„LIBER STATUTORUM DOANE“
A znaju se hvaliti Dubrovnikom!

Dubrovački carinski statut, „Liber statutorum doane“, donesen daleke 1277. godine, jedan je od najstarijih izvornih carinskih knjiga u Europi, pa se i danas na internetskim stranicama Carinske uprave hvale tom činjenicom. Hvale se također i velikim doprinosom Dubrovnika u razvijanju carinskog upravljanja, a čak donose i citat carinske prisege. To im ipak ne smeta da aktivno razmišljaju o ukidanju dubrovačke Carinarnice s toliko dugom povijesti.

Pročitajte još

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1895. Rođen slikar Ignjat Job

Dulist

CAVTATSKI UČENICI U KUĆI BUKOVAC Izrađivali uskršnje čestitke

Dulist