Aktualno

HSLS: Ponavlja li se situacija kao u Kraljevini Jugoslaviji

HSLS: Ponavlja li se situacija kao u Kraljevini Jugoslaviji

Dubrovački ogranak HSLS-a uputio je priopćenje javnosti kojeg potpisuje predsjednik Izvršnog odbora Ivo Gjaja u vezi ukidanja Carinarnice Dubrovnik. Priopćenje prenosimo u cjelosti:

Na 34. sjednici Vlade RH dana 20. lipnja 2012. godine donesena je odluka o ukidanju Carinarnice Dubrovnik .
Činjenica je da je ta odluka donesena mimo svih kriterija carinskog prometa obzirom da se pod prometom podrazumijeva osim roba i milijunski promet putnika.

Mišljenja smo da je to još jedna u nizu odluka koje vode potpunom marginaliziranju Dubrovnika, nakon odluke o ukidanju Trgovačkog suda i prestanku izgradnje Pelješkog mosta,…  
Svjesni smo teškog gospodarskog stanja i potrebitih racionalizacija na svim razinama, ali pri tome gospodarski kriterij ne može biti jedini i isključivi, poglavito kad se radi o Dubrovniku, njegovom geografskom položaju i povijesnoj tradiciji.

A ta tradicija govori da su knez Marko Justinijani, Malo i Veliko vijeće, uz pristanak puka na javnom gradskom zboru 28. rujna 1277. godine, objavili cjelovite carinske odredbe prikupljene u poseban zbornik – Carinski statut "Liber statutorum doane".

Sa strahom očekujemo daljnje odluke Vlade Republike Hrvatske koje će se odnositi na Dubrovnik, u nadi da se neće ponoviti situacija iz perioda Kraljevine Jugoslavije, kada dubrovačke novine prenose odluku Ministarstva građevina Kraljevine Jugoslavije, prema kojoj je, piše Narodna svijest: „Dubrovnik je svrstan među varoši, poput Andrijevca, Berana, Bijelog Polja i Bileće, a gradovi u Zetskoj Banovini su samo Budva, Cetinje i Kotor“.

Iz tog razloga pozivamo Gradsko vijeće Grada Dubrovnika i sve naše saborske zastupnike da pozovu Vladu Republike Hrvatske da preispita odluku o ukidanju Carinarnice Dubrovnik i da se energično usprotive daljnjoj marginalizaciji Dubrovnika.

Predsjednik Izvršnog odbora
Ivo Gjaja, dipl. ing.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist