Zanimljivosti

Hrvatskoj 70 milijuna eura za modernizaciju socijalne skrbi

Hrvatskoj 70 milijuna eura za modernizaciju socijalne skrbi

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke danas je Hrvatskoj odobrio zajam u iznosu od 70 milijuna eura za Projekt modernizacije sustava socijalne zaštite, kojemu je cilj unaprijediti učinkovitost i djelotvornost socijalne pomoći i usluga najranjivijim skupinama građana, priopćeno je iz Svjetske banke.

Projektom će se osigurati podrška provedbi reformi u pet ključnih područja.

Jedna od reformi je konsolidacija administrativnih poslova vezanih uz socijalne naknade u okviru Jedinstvenog novčanog centra, čime se korisnicima socijalne pomoći osigurati jedno mjesto na kojemu će moći podnijeti zahtjev i ostvariti pravo na niz novčanih naknada. Također, radi se podršci reformi ujednačavanja i usklađivanja postupka vještačenja invaliditeta čime se taj postupak želi ubrzati i učiniti transparentnijim za korisnike.

Sredstva iz zajma bit će upotrijebljena i za reformu čiji je cilj smanjiti pogreške, zloupotrebe i korupciju u sustavu socijalnih naknada, za reformu deinstitucionalizacije ranjive djece i odraslih, uz oblike skrbi obiteljskog tipa izvan ustanova te bolju skrb i standarde kvalitete za njih, kao i za reformu pružanja prilagođenih usluga nezaposlenim i dugotrajno nezaposlenim osobama, radi njihova povratku na tržište rada.

Hrvatska, ističe se u priopćenju Svjetske banke, prolazi kroz razdoblje dugotrajne recesije, koja je dovela do povećanja siromaštva. U istom razdoblju rashodi za socijalnu zaštitu bili su u velikoj mjeri zaštićeni, međutim sustav socijalne zaštite postao je rascjepkan i skup za upravljanje. U cilju otklanjanja nedostataka u sustavu, Vlada je donijela Zakon o socijalnoj zaštiti, kojim je osigurana zakonska osnova za pokretanje niza reformi u sustavu socijalne zaštite.

„Iznimno nam je drago poduprijeti Vladu Republike Hrvatske u naporima koje ulaže u bolje usmjeravanje usluga socijalne zaštite prema najranjivijim skupinama i poboljšanje njihove organizacije, uz manje opterećenje javnih financija. Posebno je to važno u vremenu gospodarskoga pada, kada potreba za socijalnom zaštitom raste, a resursi za njezino financiranje sve su oskudniji”, kazala je Mamtha Murthi, regionalna direktorica Svjetske banke za središnju Europu i baltičke zemlje.

Rok dospijeća zajma denominiranog u eurima i uvećanog za fiksnu kamatnu maržu je 20 godina, s 4 godine počeka.
Otkako je Republika Hrvatska pristupila Svjetskoj banci 1993. godine, ta joj globalna razvojna institucija pruža financijsku i tehničku pomoć, savjete vezane uz politike i analitičke usluge. Dosad je Svjetska banka podržala 53 projekta u vrijednosti od oko 3,5 milijarde američkih dolara i odobrila 53 darovnice u ukupnoj vrijednosti od 70 milijuna dolara, ističe se u priopćenju.

Poslovni.hr

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist