Hrvatska

Hrvatsko gospodarstvo pada već 12. kvartal zaredom

Hrvatsko gospodarstvo pada već 12. kvartal zaredom

“RAST izvoza i dobra turistička sezona nisu uspjeli nadoknaditi slabost investicija i potrošnje, pa je hrvatsko gospodarstvo, procjenjuje se, palo i u trećem ovogodišnjem tromjesečju, već 12. kvartal zaredom”, objavio je jutros HRT dodajući da će Državni zavod za statistiku objavit potkraj idućega tjedna prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju.

HTV prenosi kako je osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenilo u prosjeku da je gospodarstvo palo za 0,7 posto na godišnjoj razini.

BDP pao i u trećem tromjesečju, 12. kvartal zaredom

“Pritom svi očekuju pad – u rasponu od 0,4 do 1 posto. Pokažu li se njihove procjene točne, bio bi to nešto blaži pad gospodarstva nego u drugom tromjesečju, kada je skliznulo 0,8 posto”, objavio je HRT dodajući da tržište rada i dalje obilježava pad zaposlenosti. Uz visoku razinu pesimizma i nastavak procesa razduživanja stanovništva to ograničava rast osobne potrošnje

“Makroekonomisti u trećem tromjesečju očekuju i daljnji pad investicija, na što, među ostalim, upućuje pad građevinske aktivnosti. Prema podacima DZS-a, u prvih osam mjeseci građevinski su radova prema izvornim indeksima pali za 8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Očekujemo nastavak pada investicija, što potvrđuju podaci iz građevinarstva koje se i dalje nalazi u dubokoj recesiji. Osim toga, ne uočavamo ni poboljšanja u poslovnom okruženju, a ni u izgledima za iduću godinu, što uvelike ograničava potencijalne investicije” navodi se u anketi Hine koju prenosi HRT.

Podsjeća se da su međunarodne institucije u međuvremenu povećale procjene pada hrvatskoga gospodarstva u ovoj godini. Tako je nedavno Europska komisija procijenila da će pad BDP-a iznositi 0,7 posto, a ne 0,6 posto, koliko je očekivala prije. Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je, pak, procjenu pada hrvatskoga gospodarstva u ovoj godini s 0,6 na 0,8 posto.

“To znači da se recesija nastavlja šestu godinu zaredom, a kao jednu od ključnih kočnica rasta makroekonomisti navode fiskalnu prilagodbu, koju od Hrvatske traži Europska komisija”, zaključuje se na kraju.

Index.hr

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist