Hrvatska

Hrvatskim školarcima od jeseni besplatni zdravi obroci

Hrvatskim školarcima od jeseni besplatni zdravi obroci

Hrvatski učenici niži razreda osnovnih škola od jeseni bi trebali potpuno besplatno dobiti zdrave obroke voća i povrća, a za to su osigurana sredstva iz EU.

Kako je izvijestila eurozastupnica Marijana Petir, države članice EU prihvatile su nacionalnu raspodjelu 150 milijuna eura iz sredstava EU-a za program distribucije voća i povrća u školama u razdoblju od 2015. do 2016. godine koji je predložila Europska komisija.

– Ovom je odlukom otvorena mogućnost da u školskoj godini 2015./2016. putem toga programa Hrvatska iskoristi 90-postotno sufinanciranje EU s predviđenih 1.360.845 EUR. Preostalih 10% pokrit će se iz nacionalnog proračuna te će „zdravi obroci“ za hrvatsku djecu u školama biti besplatni – rekla je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Cilj ovoga programa je u školama dijeliti porcije voća i povrća djeci u 25 država članica koje sudjeluju u programu (sve osim Švedske, Finske i Velike Britanije).

Program je pokrenut 2009. kako bi se promijenio trend sve manje konzumacije voća i povrća, a usmjeren je posebno na oko 12 milijuna djece u dobi između šest i deset godina. Veća konzumacija voća i povrća pridonosi nastojanjima da se kod školske djece potaknu zdravije prehrambene navike. Od 2014. godine tim se programom sufinanciraju i popratne edukacijske mjere kojima se objašnjavaju moguće koristi zdrave prehrane.

Prehrana ima važnu ulogu u borbi protiv zdravstvenih problema povezanih s lošom prehranom, dok porast broja pretile djece zabrinjava zdravstvene stručnjake. U pojedinim državama Europe veliku korist od ovoga programa imaju poljoprivrednici koji svoje svježe proizvode mogu, unutar određenih okvira, izravno plasirati u lokalne odgojne ustanove. ž

– Zalažem se da domaći i svježi lokalni proizvodi budu distribuirani u škole jer je to dobro za djecu, ali to je dobro i za hrvatske poljoprivrednike – rekla je Petir.

Nova Uredba Europskog parlamenta i Vijeća trebala bi ovaj program distribucije voća i povrća u školama objediniti sa sličnim programom distribucije mlijeka u školama. Hrvatska do sada nije imala mogućnost dobiti sredstva iz EU za provedbu programa distribucije mlijeka u školama zbog ograničenja koje je proizlazilo iz povijesnih prava za korištenje tih sredstava. Skorim usvajanjem amandmana na prijedlog nove Uredbe, a podnesenih na zahtjev Marijane Petir, hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu i ta će se, diskriminirajuća praksa, ukloniti, te će hrvatska djeca dobivati besplatne obroke mlijeka u školama.

Pročitajte još

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist