Natrag
18.8.2017 13:00

facebook

twitter

google

rss

dulist

Hrvatski zastupnici u EP-u obilježili u Bruxellesu Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

18.11.2015 @ 21:20 Dulist Aktualno

Podijelite:

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu zajednički su organizirali obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Bruxellesu.

Na zajedničkoj molitvi za žrtve Vukovara i Škabrnje koju je predvodio Fra Tomo Anđić okupili su se zastupnici, diplomati, hrvatski službenici u europskom institucijama, predstavnici županija i gradova, HGK-a, HTZ-a, Matice Hrvatske i drugih koji rade u Bruxellesu.

“Na 24. obljetnicu sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje hrvatski zastupnici Europskog parlamenta pozvali se sve da se priključe sjećanju i molitvi. Riječ je o simbolima hrvatske slobode i otpora tijekom Domovinskog rata”, stoji na plakatima i pozivnicama u Europskom parlamentu, a potpisale su ga sve političke grupacije u kojima djeluju hrvatski parlamentarci.

Potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković je rekao: “U ime svih 11 hrvatskih zastupnika u EP-u danas smo ovdje u središtu europskih institucija obilježili Dan sjećanja na žrtve Vukovara i žrtve Škabrnje kao simbola žrtve Domovinskog rata, hrvatskih branitelja i svih civila koji su dali svoju žrtvu za budućnost europske Hrvatske. Prisjetili smo se riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana prilikom mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja koji je naglasio da je interes mira, suživota i pomirbe opći hrvatski interes ali i opći europski interes. U tom kontekstu želimo da i mlade generacije ovdje u Bruxellesu imaju stalnu evokaciju i prisjećanje na one koji su dali život za Hrvatsku,” rekao je Plenković dok je predsjednica hrvatske delegacije Dubravka Šuica poručila:

“Lijepo je da Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje obilježavamo svake godine i da to prerasta u tradiciju te da svijetlo Vukovara i u Bruxellesu gori. Sve to je u skladu s molitvom koja kaže da se ne smijemo kockati s vrijednostima za koje su se naši branitelji borili. Vjerujem da ćemo u tome uspjeti i da smo to uspjeli prenijeti našim mladima jer sjećajući se žrtve Vukovara i praštajući možemo doživjeti pomirenje i graditi budućnost Hrvatske”, zaključila je Šuica.

Unatoč pooštrenim mjerama sigurnosti i kontrola na ulasku u zgradu Europskog parlamenta sjećanju i molitvi bilo je nazočno oko stotinjak Hrvata .

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana