Vaše vijesti

HRVATSKI DOMOBRAN Položeni vijenci na Jakljanu

HRVATSKI DOMOBRAN Položeni vijenci na Jakljanu

U povodu obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran Dubrovnik prigodno je u subotu 22. kolovoza 2015., na Jakljanu obilježila dan sjećanja na sve žrtve komunističkog režima.

Članovi Udruge procijenili su kako je upravo otok Jakljan koji je do pred dvije godine nijemo krio tajnu i mjesto zločina nad 214-icom hrvatskih i njemačkih zarobljenika, likvidiranih nakon završetka Drugog svjetskog rata i kasnije, pravi odabir za obilježavanje 70-te obljetnice od završetka Drugog svjetskog rata. Posebno zbog načina, okolnosti i brojnosti pronađenih ostataka žrtava, o kojima se do ekshumacije 2013. godine, nije ni razmišljalo, akamoli komemoriralo.

Ove godine također se obilježava sedamdeseta obljetnice od završetka Drugog svjetskog rata i odaje se počast ubijenima u ratu ili poraču ‘toj pogubi ljudskog roda’. S posebnim osjećajima poklanjamo se žrtvama bez obzira poznajemo li ih ili ne, civilizacijski smo evoluirali da svaku ratnu žrtvi treba poštivati. Ali prema postupcima nekih pojedinaca, udruga i predstavnika lokalne samouprave čini se da to i nije tako!

Što se zapravo obilježava 23. kolovoza? Tog se dana 1939. godine potpisao njemačko-sovjetski pakt o nenapadanju, poznat kao Sporazum Molotov-Ribbentrop, kojim je postignut javni sporazum o nenapadanju i tajni sporazum o podjeli interesnih sfera u Istočnoj Europi. U slobodnom zapadnom svijetu na taj dan organizirali su se prosvjedi pod nazivom Dan crne vrpce s ciljem upoznavanja svijeta o prikrivanju zločina s obje, njemačke i sovjetske strane.

Dana 23. rujna 2008. potpisana je izjava potpore od 409 članova Europskog parlamenta za uspostavu dana sjećanja. Potvrđen je točkom 15. Rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu odlukom o proglašenju dana sjećanja na žrtve staljinizma i nacionalsocijalizma sa 533 glasova ZA, 44 protiv i 33 suzdržanih. Parlamentarna skupština Vijeća Europe ‘odlučno osuđuje teška kršenja ljudskih prava koja su počinili totalitarni komunistički režimi te izražava suosjećanje, razumijevanje i priznanje za žrtve tih zločina.

Skupština vjeruje da žrtve zločina totalitarnih komunističkih režima koje su još žive, ili njihove obitelji, zaslužuju sućut, razumijevanje i priznavanje njihovih patnji, a sve zemlje da se jasno distanciraju od zločina totalitarnih komunističkih režima i da ih potpuno jasno osude’.

Prihvačajući obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve, Hrvatski je Sabor 30. lipnja 2006. godine donio Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945-1990., u kojoj je navedeno da su ‘totalitarni komunistički i autoritarni režimi bili, bez iznimke, označeni masovnim povredama ljudskih prava’, čime se Hrvatska pridružuje većini zemalja članica EU u promišljanju osjetljivih pitanja zajedničke povijesti, kako bi ‘slijedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava’.

Međutim, kod nas se s EU Rezolucijom i saborskom Deklaracijom nije ništa postiglo, pače, s njima se šprdaju pojedini političari, nepopravljivi jugokomunisti i mrzitelji svega hrvatskog.
Umjesto suosjećanja sa žrtvama zločina, njihove ‘bolesne glave’ tvrde kako su zločini bili opravdani, kako obitelji žrtava ne zaslužuju sućut, razumijevanje ili priznavanje njihovih patnji. Uzalud EU Skupština poziva komunističke i post-komunističke stranke u državama članicama, koje to još nisu učinile, da ponovno ocijene povijest komunizma i svoju vlastitu prošlost, da se jasno distanciraju od zločina totalitarnih komunističkih režima te da ih potpuno jasno osude.

Samozvani antifašisti, uključeni u Udrugu antifašista, redom raniji članovi zloglasne boljševičke KP, niti ne pomišljaju na osudu ili ne daj Bože otklon od svih prednika.
Dubrovnik je poseban po mnogo čemu, pa tako je poseban i po aktivnosti štovatelja komunista i KP, jer mnogi članovi bivše KPJ-ot preziru socijaldemokraciju i SDP, te ne prihvaćaju pluralizam ni demokraciju.

Svi nezadovoljnici uspostave neovisnosti samostalne Republike Hrvatske nakon šoka zbog raspada omiljene im ‘juge’, zbili su redove u redikuloznu fantomsku udrugu ‘samozvanih antifašista’.Vrijeđaju sve odreda, od aktualne Predsjednice do Bleiburga, od Orsule i Dakse do Jakljana i komemoracije 214-ici nevinih žrtava komunističkog bezumlja.

I danas 25 godina od propasti umjetne tvorevine zvane jugoslavija hodočaste u Kumrovec i Beograd, druže se s braćom po oružju i zločinu, s istomišljenicima i dvostrukim agresorima iz ovog i onog rata.

Ismijavajući naša nastojanja za otkrivanjem Istine, veličaju jednog od najvećih komunističkih zločinca s ovih prostora, JB Tita. Žalosno je kako je u Dubrovniku, Gradu blistave povijesti i onodobnog napretka, s čime se opravdano dičimo, i dalje aktivno društvo zločinca Tita, koje se čak i financira iz sredstava svih nas, poreznih obveznika, iz proračuna lokalne zajednice.

Pored svega bilo bi nekorektno ne spomenuti pojedine medije i tiskovine koje potiču na podjele (mi ili oni), potiču mržnju (neka im-nisu drugo ni zaslužili), potiču razdor perfidnim udbaškim metodama i vještom zamjenom teza poput one, ‘kako je bilo bolje u ono vrijeme’, zaboravljajući pritom na komunističko boljševičke zločine svojih učitelja.

Poručujemo im kako se svi moramo suoćiti sa prošlošću i prihvatiti činjenice, kolikogod to bilo bolno i teško.

Nakon svega ostaje nam svima Hrvatima i predstavnicima manjina, obveza suočavanja s Istinom, te prosudba kuda to ide naša Hrvatska i što ćemo ostaviti generacijama koje nadolaza. Podloge za nove razmirice i ratove nažalost ima napretek. Tužna je naša Domovina!

Unatoč svemu, članovi Udruge HD se neće umoriti na istraživanju i razotkrivanje mjesta počinjenja komunističkih zločina, te na obilježavanju stratišta. Isto kao i dosad! Bez mržnje! Dostojanstveno! Kršćanski!

Spominjući se svih žrtava totalitarnih i autoritarnih režima ma gdje se nalazile, domobranski ih pozdravljamo

Za Hrvatsku – Uvijek! S nama su!

Udruga HD Dubrovnik

Pročitajte još

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist

MOST DUBROVNIK ‘Zbog čega se izlijeva kanalizacija i zagađuje Rijeku dubrovačku?’

Dulist