Županija

Hrvatske luke predstavile se na sajmu Seatrade Med u Barceloni

Hrvatske luke predstavile se na sajmu Seatrade Med u Barceloni

Drugi najveći sajam cruise industrije na svijetu, Saetrade Med, održan prošloga tjedna u Barceloni, okupio je preko 170 izlagača iz cijeloga svijeta među kojima su se predstavile i hrvatske lučke uprave.

Pod zajedničkim nazivom “Croatian Cruise Ports”, u okviru MedCruise paviljona, na štandu su svoju ponudu predstavile Lučka uprava Rijeka, Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik, dok je Lučka uprava Vukovar prvi puta nastupila na Seatrade Med sajmu i svoju ponudu predstavila na zasebnom štandu zajedno s Turističkom zajednicom Vukovarsko-srijemske županije.

Štand hrvatskih luka posjetio je i Ferran Adrià, poznati španjolski chef, koji je iskazao interes za Hrvatskom kao destinacijom te čestitao na prisustvu na sajmu.

Ovaj specijalizirani sajam u tri dana trajanja posjetilo je oko 3 000 sudionika te je ocijenjen pozitivnim i vrlo konstruktivnim. Tijekom sajma održane su brojne konferencije i sastanci na kojima su razmijenjeni aktualni podaci sektora te nastavljeni dijalozi između brodara, lučkih uprava i destinacija s ciljem ostvarenja zajedničkoga cilja – održivog razvoja, sigurnosti i rentabilnosti.

Opći zaključak sajma je da je budućnost sektora odlična te je istaknut rast potražnje u Europi od 43% od početka krize 2008. godine. Cruise industrija bilježi kontinuirani rast na svjetskom nivou, što zapravo znači povećanje od 77% u zadnjih 10 godina kad se broj putnika na kružnim putovanjima povećao s 12 miijuna na 21,3 milijun godišnje. Značajno je napomenuti kako se na Mediteranu ostvaruje 20% ukupnog svjetskog cruise prometa.

Jednako tako, na sajmu je zaključeno kako je očit porast riječnog turizma, pogotovo u Europi.

U Hrvatskoj je lani ostvareno 828 ticanja cruise brodova, koji su doveli 1,237 milijuna putnika, od čega je 71,5% evidentirano u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, 17,8% u Splitsko-dalmatinskoj, a 10,7% u u ostale četiri primorske županije.

U 2015. godini Dubrovnik će biti polaznom lukom britanskog Thomson Cruisesa, te su, brodom kapaciteta 2 500 putnika, predviđena 23 isplovljavanja u razdoblju od sredine ožujka do kraja listopada. Očekuje se da će ova novost doprinijeti još boljem prometu u zračnoj luci, ali i popunjenosti hotela cruise gostima prije ili poslije kružnog putovanja. I ostale lučke uprave najavile su novosti.

Tako Lučka uprava Split iduće godine očekuje porast prometa od 15%, odnosno oko 260 000 putnika te završetak prve faze vanjskih vezova u prosincu. U Šibeniku je dovršen projekt dogradnje i proširenja gata Vrulje u sklopu kojeg su kompletno uređena dva veza za prihvat kruzera dužine 190 metara i 133 metara, čime se očekuje udvostručenje broja putnika odnosno do 20.000 posjetitelja na kružnim putovanjima u 2015. godini.

Isto tako, u Zadru se od izgradnje infrastrukturnih kapaciteta u novoj luci Gaženica bilježi rast cruising prometa od 50% već u tekućoj godini, dok se u 2015. godini očekuje dodatni rast od novih 50%. Lučka uprava Rijeka, u suradnji s gradom Rijeka i Turističkom zajednicom grada Rijeke, nakon zajedničkih intenzivnih promidžbenih aktivnosti u 2014. godini, očekuje značajan porast prometa u narednim godinama.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist