Zanimljivosti

HRVATSKA TUŽBA ‘Zašto ne tužimo Crnu Goru, drugo oko u glavi?’

Zvonimir Šeparović

‘Hrvatska tužba’ naslov je knjige autora dr. sc. Zvonimira Šeparovića, koja je u utorak navečer predstavljena u Dvorani Ivana Pavla II u Samostanu sv. Klare.

Ovo vrijedno izdanje predstavili su predsjednik udruge Daksa 1944./1945. Mato Račević, predsjednica dubrovačkog ogranka Matice hrvatske Vesna Čučić, župnik župe Čilipi don Jozo Barišić te autor dr. sc. Zvonimir Šeparović, bivši hrvatski ministar vanjskih poslova i pravosuđa, rodom s Korčule i dubrovački đak.

Knjiga u poglavljima daje cijeli originalni tekst hrvatske tužbe, koja je kasnije mijenjana i ‘okrnjena’, pregled međunarodnih sudova, obrađuje temu genocida s posebnim osvrtom na Hrvatsku, donosi podatke o žrtvama i razaranju, broju stradalih i ratnoj šteti, razmatra najave povlačenja tužbe, problem tužbe BiH, a posebna su poglavlja posvećena temi Velike Srbije, Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i Srpske pravoslavne crkve, kao i osobi Mirjana Damaške, pravnog stručnjaka koji je iz nepoznatih razloga maknut iz hrvatskog pravnog tima.

Promociju je otvorio Mato Račević, pročitavši ulomak iz uvoda knjiga koji je napisao akademik Slobodan Novak. Vesna Čučić istaknula je kako je posebno značajan odabir trenutka, jer je tema aktualna baš s današnjim danom, kad je sudski postupak završen.
– Vrijedi se zapitati zašto je trebalo čekati 15 godina od 1999. godine, kada je tužba podnesena? – kazala je Čučić. Don Jozo Barišić dodao je kako je Šeparovićev značaj u tome što se izborio za međunarodno priznanje Hrvatske te sastavio hrvatsku tužbu protiv Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore.

Govoreći o sadržaju svoje knjige, prije svega o genocidu, Zvonimir Šeparović je istaknuo:
– Ovdje se dogodio rat i genocid. Ova tužba imala je težak put i nije bilo lako. Još za vrijeme Domovinskog rata predlagao sam predsjedniku Tuđmanu: Tužimo Srbiju zbog Vukovara, Škabrnje, Dubrovnika. Tada mi je odgovorio: „Ne možemo tužiti one s kojima svijet pregovara“. Pet godina kasnije na sjednici VONS-a prijedlog je prihvaćen, tužba sastavljena i u Haagu predana.
Šeparović je istaknuo kako je potom uslijedio težak put otpora tužbi, jer su mnogi smatrali kako će ona biti skupa i da nije izgledna.

Upozorio je kako su iz originalnog teksta tužbe izbačena dva ključna elementa.
– Najprije, da je Srbija izvršila iseljavanje hrvatskih građana srpskog etnosa pravoslavne vjere iz Hrvatske u BiH i na Kosovo. Drugo, iz tužbe je maknuta Crna Gora. Srbija jest glavni krivac, ali ne i jedini. Crna Gora je drugo oko u glavi. Crnogorci su još 1806. godine činili zločine s Rusima. Prisjetimo se izjava Stjepana Mesića, koji je 10 godina bio hrvatski predsjednik potpomognut Libijom i Kosovom, kada je rekao da Crna Gora nikad nije ratovala protiv Hrvatske. Zlo se posebno dogodilo u Dubrovniku, Konavlima, Primorju, gdje su ostavljali spaljenu zemlju – istaknuo je Šeparović.

– Pa nismo mi u zločinačkom naumu razarali Kragujevac, Novi Sad i Baograd. Bio je to opaki naum stvaranja Velike Srbije, zločin agresije izvršen na način genocida, a utemeljen na tri ideologijska stupa srpskog genocidnog nasilništva. To su militantno četništvo prevođeno Vukom Draškovićem, Vojislavom Šešeljem i ostalima, potom militantni znanstvenici okupljeni u SANU te Srpska pravoslavna crkva. Naravno, svoj dio odgovornosti nose i mediji. Svi oni imali su zajedničko u postupanju ispunjenom dubokom mržnjom i namjerom uništenja etničke, nacionalne, rasne i vjerske skupine – kazao je Šeparović.

– Vjerujem da je naš tim učinio što je trebalo, bez obzira na okrnjenu tužbu. Srbija je prva država osuđena za zločin propusta pri počinjenju genocida. Tužba za genocid u BiH nije uspjela jer su pravnici BiH izostavili zločine nad Hrvatima, to je velika greška. I naš tim je napravio propust, jer nije iskoristio najjače oružje anglosaksonskog suđenja – unakrsno ispitivanje. Ne možete ostaviti svjedoka poput Sava Štrpca da govori, a vi ne reći ništa – izjavio je Šeparović.

O izgledima sudskog postupka Šeparović procjenjuje kako je nemoguć jedino uspjeh srpske protutužbe, koja je ‘fabrikat i retorzija’.
– Postoji mogućnost da sud prihvati prepoznati genocid u obje tužbe, ali nadam se da do toga neće doći. Ako sud odbije obje tužbe, to bi bilo loše jer nismo uspjeli, ali ne sasvim loše jer u međunarodnom forumu ostaju dokazani srpski zločini. U tom slučaju bismo znali da je hrvatsko vodstvo radilo protiv hrvatske tužbe, najviši dužnosnici radili protiv suda, to bi bila izdaja zemlje – dodao je Šeparović, koji je i najavio osnivanje hrvatskog nacionalnog etičkog suda, koji će takve slučajeve javno prozivati i ‘suditi onima koji nisu dobri gospodari u našoj zemlji’.

– Nadajmo se ipak da će tužba uspjeti, treba se strpiti oko godinu dana. Treba se na kraju držati pravde, makar se sručilo nebo nad zemlju – zaključio je Šeparović.

Promocija je održana u organizaciji Hrvatskog žrtvoslovnog društva, Udruge Daksa 1944./1945. i dubrovačkog ogranka Matice hrvatske.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist