Aktualno

“Hrvatska se nametnula kao lider u regiji”

"Hrvatska se nametnula kao lider u regiji"

Danas je nastavljen Croatia summit, koji je u našem gradu okupio šefove Vlada zemalja regije, Europske unije, SAD-a i južnog Mediterana.

Raspravljalo se o europskim perspektivama zemalja Jugoistočne Europe i izgradnji države u postkonfliktnim društvima. Iako ni ove godine Srbija nije poslala svoju delegaciju na Croatia summit, jutros je u Dubrovnik iznenada stigao bivši srpski predsjednik Boris Tadić, što je prvi put da neki srpski visoki politički dužnosnik sudjeluje na regionalnom skupu.

Tadićev iznenadni dolazak stavio je u drugi plan aktualnu raspravu o europskoj prespektivi jugoistične Europe, a vrijedi istaknuti kako su se na kraju skupa bivši srbijanski predsjednik i predsjednik vlade Republike Kosovo Thaqi rukovali.

– Gospodina Tadića sam osobno pozvao u Dubrovnik. On je bivši predsjednik, on je predsjednik jedne velike srbijanske stranke koja ja tehnički još uvijek u Vladi. Ovo rukovanje gospode Tadića i Thaqija je za mene dobra stvar – kazao je hrvatski premijer Zoran Milanović.

Pomoćnik američke državne tajnice Philip Gordon na skupu je kazao kako se "Hrvatska nametnula kao lider u regiji s brzim političkim reformama koje su joj omogućile članstvo u euroatlantskim institucijama”.

– Njezin primjer pokazuje da se može napredovati uz težak rad i žrtvovanje kako bi ispunili ciljevi građana – rekao je Gordon.

Sedmi po redu Croatia summit prolazi u znaku skorog hrvatskog ulaska u Europsku uniju.

– U ovom trenutku smatram potrebnim ponoviti da otvorena bilateralna pitanja, poput međunarodnih granica, ne smiju kočiti pristupanje država kandidata u Europsku uniju. Hrvatska tu ima veliko, dugo iskustvo. Nekih dijelova bi se najradije odrekla, jer je naprosto predugo trajalo – kazao je premijer Milanović.

Dvodnevni summit okupio je sedam premijera iz regije i desetak ministara vanjskih poslova, kao i čelnike UN-a, NATO-a i SAD-a.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist