Hrvatska

HRVATSKA OPET KRATKIH RUKAVA Zaobilazi nas 11,9 milijardi ‘prometnih’ eura

HRVATSKA OPET KRATKIH RUKAVA Zaobilazi nas 11,9 milijardi 'prometnih' eura

Čak 11,9 milijardi eura rezervirano je za poboljšanje prometne povezanosti u Europi. Europska komisija pozvala je tako države članice da predlože projekte.

Ovo je ujedno i najveći pojedinačni iznos sredstava EU-a namijenjen prometnoj infrastrukturi. No, budući da će se sredstva čvrsto usmjeriti na devet glavnih prometnih koridora u Europskoj uniji, Hrvatska ostaje kratkih rukava. Uključeni su tek Zagreb i Rijeka.

Naime, većina će sredstava biti za devet glavnih prometnih koridora koji će zajedno činiti osnovnu prometnu mrežu i biti gospodarska žila kucavica jedinstvenog tržišta. Kako se ističe u priopćenju za meidje, zahvaljujući sredstvima uklonit će se uska grla, korjenito izmijeniti veze između istoka i zapada te olakšati prekogranični promet u interesu poduzeća i građana u cijeloj EU-u.

Nova osnovna mreža koja će se uspostaviti do 2030. povezivat će: 94 glavne europske luke željeznicom i cestovnim prometnicama, 38 ključnih zračnih luka željezničkom vezom s velikim gradovima, 15 000 km željeznice modernizirane za velike brzine, te 35 prekograničnih projekata za smanjenje uskih grla.

Sredstva će biti dodijeljena najkonkurentnijim projektima i usmjerena na devet glavnih prometnih koridora u Europi. Projekti će se financirati sredstvima EU-a, ali ih države članice moraju sufinancirati.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist