Kultura

Hrvatska komora arhitekata financirat će ‘Vodič dubrovačke arhitekture’

Hrvatska komora arhitekata financirat će 'Vodič dubrovačke arhitekture'

Hrvatska komora arhitekata (HKA) odabrala je 11 projekata od interesa za arhitektonsku struku kojima će dodijeliti financijska sredstva u ukupnom iznosu od 100.000 kuna. 

Od 40 prijavljenih projekata 20-ak ih se odnosilo na arhitektonsku baštinu, 15-ak na urbanističko i prostorno planiranje, a nekoliko ih se odnosilo na proučavanje te praćenje recentnih procesa i pojava u prostoru.

Financijska sredstva Komore arhitekata tako su dodijeljena za izdavanje projekta ‘Vodič dubrovačke arhitekture 19. i 20. stoljeća.’, i to u najvećem iznosu.

– Hvala Hrvatskoj komori arhitekata koja je prepoznala važnost ‘Vodiča dubrovačke arhitekture 19. i 20. stoljeća’ na čijoj pripremi Društvo arhitekata Dubrovnik posljednjih mjeseci intenzivno radi. Izradu Vodiča HKA će sufinancirati s 20.000 kuna, što je maksimalni, a ujedno i najveći iznos koji je nekom projektu dodijeljen – poručili su iz Društva arhitekata Dubrovnik putem svoje službene Facebook stranice.

Vodič dubrovačke arhitekture kritički je pregled stotinjak najreprezentativnijih arhitektonskih ostvarenja izgrađenih u Dubrovniku i njegovoj bližoj okolici od pada Dubrovačke Republike 1808. godine pa sve do kraja 20. stoljeća. Uredništvo Vodiča čini interdisciplinarna radna skupina; arhitekti Dubravko Bačić, Božo Benić, Romano Duić i Zehra Laznibat, te povjesničari umjetnosti Antun Baće i Ivan Viđen. Vodič dubrovačke arhitekture po prvi će put na jednome mjestu sintetizirati nove i do sada nepoznate podatke o dijelu najznačajnije dubrovačke graditeljske baštine, te će izložiti niz novih atribucija potkrijepljenih istraživanjem arhivske dokumentacije i suvremene periodike, jednako kao i postojeće znanstvene i stručne literature.

Ostala sredstva dodijeljena su za izdavanje monografije hrvatskog EUROPAN-a, povodom njihove 25. obljetnice djelovanja, za izdavanje  arhitektonskog priručnika za djecu ‘Lica (z)grada i život za njih’.  Sredstva Komore biti će dodijeljena za izdavanje knjige o strukturi hrvatskog sela od 18. do 20. stoljeća, Zanemarena baština – Prostorne strukture sela u RH, za izdavanje znanstveno-stručne knjige ‘Englesko-hrvatski stručni pojmovnik kulturne baštine’, za objavu zbornika radova vezanih uz istraživanje kamena kao građevinskog materijala te za publikaciju rezultata Ljetne škole arhitekture i urbanizma u Zadru, Povijesna središta, suvremeni grad i održivi turizam, javni prostori grada – tradicija i suvremene potrebe.

Projekti članova Komore odabrani su prema unaprijed određenim i javno objavljenim kriterijima, kao što su originalnost teme/sadržaja koja se prezentira projektom, opći strukovni interes promicanja hrvatske arhitekture i arhitekata, promicanje te istraživanje hrvatskog prostora i arhitekture, istraživanje hrvatske urbanističke i arhitektonske baštine te realna i provediva financijska konstrukcija projekta.

Financijska sredstva Komore dodjeljena su za prezentaciju projekta Život žrvnja Žrnovnice, za projekt Revitalizacija napuštenih vojarni – umrežavanje i razmjena znanja kojeg provode članice Komore iz Varaždina, za izložbu o rječkom arhitektu Zdenku Sila, čiji je cilj dokumentiranje i prezentiranje njegovog rada. Projektu Dani nebodera, koji istražuje gradske zone Rijeke izgrađene neboderima, te uključuje razgovor sa stanovništvom, također su odobrena sredstva.

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist