Hrvatska

Hrvatska dobila Vladu, Maro Kristić ušao u Sabor umjesto Kovačića

Hrvatska dobila Vladu, Maro Kristić ušao u Sabor umjesto Kovačića

Saborsko mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) utvrdilo je u srijedu navečer zamjene za zastupnike koji su otišli u izvršnu vlast, te zamjene još treba potvrditi Sabor na plenarnoj sjednici.

Kako prenosi Index, premijera Andreja Plenkovića mijenjat će Ljubica Lukačić koja je bila zastupnica u 6. saborskom sazivu.

HDZ-ove potpredsjednike Vlade i ministre vanjskih poslova i obrane Davora Ivu Stiera i Damira Krstičevića mijenjat će Majda Burić i Blaženko Boban, Mostova potpredsjednika Vlade i ministra uprave Ivana Kovačića Maro Krstić, zastupnik iz Dubrovnika.

Umjesto ministra Tomislava Ćorića u saborskim će klupama sjediti tajnik zagrebačkog HDZ-a, psihijatar Ivan Ćelić, zbog dužnosti ministra zdravstva svoj je mandat ‘umirovio’ Milan Kujundžić, mijenjat će ga Dragica Roščić, ekonomistica iz Baške Vode (inače 13. na listi u X.izbornoj jedinici u kojoj je HDZ osvojio sedam mandata). Ministra bez portfelja Gorana Marića mijenja načelnik općine Rugvica Mato Čičak, iako se spekuliralo da bi to mogao bivši ministar i zastupnik Ivan Šuker. U Saboru neće sjediti ni vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, mijenja ga Marija Balić, zastupnika Dražena Milinkovića mijenjat će Davor Miličević, HDZ-ovac iz Županje.

U saborske klupe vraćaju se bivši HDZ-ovi ministri Zlatko Hasanbegović, Darko Horvat, Anton Kliman i Miro Kovač te Mostov Davor Romić, odlaze njihove zamjene Sandra Kulić Makar, Nikolina Babić, Monika Udovičić, Martin Baričević i Natko Felbar.

MIP je odluke o zamjenama donio jednoglasno i bez rasprave.

Inače, Plenkovićeva Vlada ima 19 ministarstva, četvero potpredsjednika, koji su ujedno i ministri: Davor Ivo Stier ministar je vanjskih i europskih poslova, Damir Krstičević obrane, Martina Dalić gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva, a uprave Ivan Kovačić.

Ministar financija je Zdravko Marić, unutarnjih poslova Vlaho Orepić, pravosuđa Ante Šprlje, graditeljstva Lovro Kuščević, rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić.

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike je Nada Murganić, kulture Nina Obuljen Koržinek, regionalnog razvoja i fondova europske unije Gabrijela Žalac.

Resor turizma vodi Gari Cappelli, poljoprivrede Tomislav Tolušić, znanosti i obrazovanja Pavo Barišić, zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, a mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Ministar hrvatskih branitelja je Tomo Medved, zdravstva Milan Kujundžić, dok je Goran Marić ministar bez portfelja.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist