Zanimljivosti

Hrvati najčešće do posla prijavom na oglas, ali i putem preporuka

Hrvati najčešće do posla prijavom na oglas, ali i putem preporuka

Kandidati do poslova dolaze na različite načine, a koji je najčešći, MojPosao je istražio u anketi provedenoj na više od 1700 ispitanika.

Najviše ispitanika (50 posto) posao je dobilo putem prijave na natječaj, a najviše, kako ističu, putem prijava na oglase objavljene na MojPosao portalu.

-Bivši radnik dao je momentalni otkaz zbog neslaganja s nadređenim i hitno su tražili nekog za popunu upražnjenog radnog mjesta. U petak sam došao na razgovor, u ponedjeljak počeo raditi – kaže jedan ispitanik.

-Bila sam kvalificirana za taj posao, prije toga sam bila sobarica. Inače sam recepcioner – opisuje svoje iskustvo jedna ispitanica.

Posao putem preporuke dobilo je 37 posto ispitanika.

-Bitan je networking, a ne klasične ‘veze’ – smatra jedan ispitanik, drugi dodaje da ga je o poslu obavijestio prijatelj, dok je jednom ispitaniku u dobivanju novog posla pomogla preporuka kolege.

Putem slanja otvorene molbe posao je dobilo 13posto ispitanika.

-Sasvim slučajno. Otišla sam posjetiti roditelje u njihov ured te im je došla jedna stranka. Ispričala je kako ne može više raditi sama te da joj treba dodatni radnik, a ja sam izjavila da sam radila u tom sektoru i imam iskustva. Ona mi je odgovorila da dođem sutradan na razgovor. Nakon toga odradila sam par dana probno i primila me u radni odnos – kaže jedna ispitanica, dok jedan ispitanik ističe kako mu se poslodavac sam obratio:

-Nagovarao me godinu dana da prijeđem k njemu raditi!

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist