DuList IN

HPD SNIJEŽNICA u mračnom podzemlju…

HPD Sniježnica

Planinari HPD SNIJEŽNICE su u sklopu speleo predavanja pri planinarskoj školi protekli vikend posjetili jednu od lokalnih spilja. Iako je tokom jutra padala kiša to ih nije omelo da u kombinezonima, gumenim čizmama i sa kacigama uđu u podzemlje dubrovačkih gornjih sela.

Iako su velike količine nakupljenog blata otežale prolaz uskim podzemnim kanalima nije bilo straha. U suradnji sa HPD Sniježnicom sudionike su osiguravali pripadnici dubrovačkog GSS-a. Tokom „spusta“ u podzemlje Željka i Kristijan su sudionike upoznali sa sigurnosnim mjerama i opremom koja se koristi pri ulasku u spilje i jame, kao i o razlikama između istih. Nakon predavanja o sigurnosti slijedilo je predavanje i upoznavanje sa speleo objektom, kulturom ponašanja u objektima takve vrste, zaštitom prirode, životinjskim vrstama koje tu žive od kojih su neke i viđene poput pauka i šišmiša. Naravno šišmiši su spavali pa je trebalo pripaziti da ih se ne ometa.

Neki su očekivali da će vidjeti i njihovog velikog brata Batmana ali nažalost njega nije bilo nigdje ili se dobro sakrio negdje u mraku. Možda se drugi put naleti i na njega. Uz pokojeg šišmiša mogli su se vidjeti i speleo ukrasi poput zavjesa, stalagmita, stalaktita koji nastaju zbog kapanja mineralnih otopina i taloženja vapnenca. Na licu mjesta je prikazano i kako pokušati izvući zaglavljenu osobu. Ovog puta „žrtvu“ je glumio naš Dražen, nije mu bilo lako u mraku i blatu čekati da ga izvuću. Branka i Željka su sve to i poslikale, jer tko zna kad će se opet mirne duše ovako valjati po blatu.

Nakon izlaska iz podzemlja na danje svjetlo svi sudionici su komentirali i uspoređivali mračne prizore sa šarolikim bojama vanjskog svijeta. Veliki kontrasti u samo nekoliko metara razlike. Iako se u  spiljama osjeća neka mistična energija i ljepota mi ipak ne možemo bez naših šarenih boja i sunčevog svjetla.
Tokom cijelog „spusta“ pod zemlju polaznici pl.škole su uvidjeli važnost tima tj ekipe, jer spuštanje u objekte ovakve vrste je definitivno timski sport. Više puta je naglašeno kako ove speleo objekte treba zaštiti jer su staništa mnogih endemičnih, rijetkih i ugroženih vrsta. Iako su zakonskim propisima pod posebnom zaštitom vrlo često su izložena povećim rizicima npr devastaciji i odlaganju otpada.

HPD Sniježnica je već ranije sudjelovala u izradi projekata zaštite speleoloških objekata u našem kraju, njihovom istraživanju kao i u organizacijama speleoloških škola i akcijama čišćenja jama i spilja od otoka Mljeta do Primorja i Konavala.
Cijeli izlet je završio neizostavnim pranjem blatnjave opreme u dubrovačkoj GSS stanici. Vodičima, instruktorima i ostalim planinarima za sudjelovanje u ovoj speleološkoj avanturi HPD Sniježnica se odužila a čime drugo nego dobrim gradelama i veselom atmosferom. Zakljućeno je da i tradicionalni gradeling spada u timske sportove. Puno je ukusniji ako oko sebe imate pravu ekipu.

Đani Kobilić  
www.hpd-snijeznica.hr

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist