DuList INVaše vijesti

HPD SNIJEŽNICA Od zaleđene Hajle i Prenja do pustinja Maroka

HPD SNIJEŽNICA Od zaleđene Hajle i Prenja do pustinja Maroka

Planinari HPD Sniježnice ne miruju, kroz mjesec siječanj i veljaču uspeli su mnoge planine i vrhove, sudjelovali na prvoj ekipnoj utrci u Dubrovniku gdje su ostvarili dobre rezultate i uspješno promovirali svoje nove majice, organizirali su predavanja i prikazivanja dokumentarnih filmova o usponima, našlo se vremena i za tzv ‘gradeling’ a pripremaju i uspon na Sniježnicu (1234 mnv) povodom Dana žena 8. ožujka.

HPD Sniježnica je sudjelovala i na nekoliko memorijalnih i tradicionalnih planinarskih uspona, a to su: Maglić (2386) o kojemu smo već pisali, Vučji zub (1804 mnv), krševita Prekornica (1927 mnv), Hajla (2403 mnv) na kojoj se usprkos lošem vremenu okupilo oko 300 planinara, visokogoraca i alpinista. Na sami vrh uspelo se oko 140 iskusnijih sudionika, među kojima i planinari iz HPD Sniježnice. Ovaj memorijalni zimski uspon slovi kao jedan od najmasovnijih zimskih uspona u okolici. Organizacija je i ove godine bila na visokom nivou kako logistički tako i sigurnosno. Domaćini smjeste sve sudionike po svojim pl. domovima i organiziraju prijevoz „pinzgauerima“ i jeep-ovima do nepristupačnijih domova. Navečer je također zabava zagarantirana, tako da svima taj uspon ostane u lijepom sjećanju. HPD Sniježnica već godinama sudjeluje na tom zimskom usponu.

Surovi Prenj sa vrhom Lupoglav (2101 mnv) je također bio jedna od „destinacija“ HPD Sniježnice.
Uspon na vrh Lupoglav slovi kao jedan od najtežih, uz veliko iskustvo potrebna je i određena tehnička oprema. Sudjelovalo je oko 180 planinara. Kreće se sa 100 mnv a završava na 2100 mnv. Sa punom opremom uspinje se do Barnog dola na 1500 mnv, bivakira (tj spava) se u šatorima u snijegu, da bi se ujutro uspeo vrh a zatim povratak na 1500 mnv. Skuplja se oprema i spušta do 100 mnv. Dakle preko 2000 m spusta u jednom dana. Organizacija samog uspona bila je jako dobra a vrijeme stabilno sa relativno dobrim snijegom pa je sve to malo olakšalo sve te uspone a potom i silaske kao i noćenje u snijegu. Jedna od zanimljivosti ovog uspona je da se u malim kuhalima topi snijeg za piće umjesto da se „tegle“ velike količine vode.

Sa najvećeg vrha Afrike Kilimandjara, tj sa točke Stella Point (5756 mnv), nedavno nam se javila naša Nikolina. To je već drugi uspon planinara HPD Sniježnice na Kilimandjaro. Kilimandjaro nije jedina uspeta afrička planina, skoro pa u isto vrijeme druga ekipa HPD Sniježnice je uspela i najviši vrh Sjeverne Afrike i Maroka, vrh Jebel Toubkal (4167 mnv) u planinskom masivu Atlasa. Ista ekipa je na uzbudljivom putu od Dubrovnika do Maroka uspela još jedan zanimljiv vrh a to je vrh Mulhacen (3478 mnv) najviši vrh Pirineja tj Španjolske u planinskom lancu Sierra Nevade. Uz zastavu HPD Sniježnice onako promrzli zavijorili su i staru zastavu Sv Vlaha i tako nam prigodno čestitali Festu i Dan grada Dubrovnika. O tim zanimljivim i dalekim usponima i avanturama drugom prilikom kad će naši planinari cijeli put predstaviti na jednom od predavanja. Svakako listi od poznatih svjetskih vrhova poput: Triglava, Olimpa, Grossglocknera, Matterhorna, Mont Blanca, Aconcagve, Kilimandjara, HPD Sniježnica dodala je i vrhove Mulhacen i Jebel Toubkal.

U sklopu rada Visokogorskog odsjeka HPD Sniježnice u suradnji sa HGSS-om uz kokice i pivicu predstavljen je i dokumentarni film planinara Maria Crnčevića o ekspediciji na Pisang Peak (6091 mnv). Speleološki odsjek HPD Sniježnice je također bio aktivan i posjetio je jednu od naših špilja.
HPD Sniježnica je sudjelovala i na predstavljanju publikacije: „Vodič kroz zaštićene dijelove prirode u području Dubrovačko-neretvanske županije“. Jako dobra i kvalitetna publikacija koja nas podsjeća kakve nas sve prirodne vrijednosti okružuju i na koje moramo posebno pripazit da ih ne „izgubimo“.
Dok su neki trčali ili uspinjali svjetski poznate vrhove ostatak planinara se uhvatio gradela i pričajući “lovačke“ priče uživao u sunčanim blagodatima Mediterana. Da ne ostane sve na „gradelingu“ malo se i prošetalo Napoleonovom cestom u okolici Stona, obišle su se staze na Sniježnici i postavili putokazi na stazi Mala Petka (Lapad).

Kao što je već poznato HPD Sniježnica ponovno organizira uspon za Dan žena na Sniježnicu (100 žena na Sniježnici). Prošle godine sudjelovalo je preko 150 sudionika…. Naravno uz žene i muški dio populacije je dobrodošao. Oni se većinom zabave gradelanjem i roštiljanjem dok se žene uspinju. Nikome neće biti dosadno a Sniježnica je dovoljno velika za sve… Naravno svi ste pozvani da nam se pridružite!

Pripremio: Đani Kobilić
www.hpd-snijeznica.hr
ZIMSKI USPON NA PRENJ (Lupoglav 2101 mnv) & HPD Sniježnica

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović