DuList IN

HPD SNIJEŽNICA na maglovitoj Mons viperi… Zmijinom brdu na zapadnom kraju Pelješca

HPD Pelješac

Protekli vikend su u organizaciji HPD SNIJEŽNICA odrađena čak 3 izleta tj uspona.  U sklopu planinarske škole išlo se na vrhove Stražišće i Golubov kamen dok je jedna ekipa HPD Sniježnice uspela i najviši vrh Pelješca, vrh Sv Ilija.

Zbog svojeg izdvojenog položaja na poluotoku kao i zbog visine to je po mnogima jedan od naljepših i najširih vidikovaca u hrvatskim planinama. Jedan od starih naziva za ovo brdo je i Zmijino brdo, navodno zbog velikog broja zmija poskoka koji tamo obitavaju. Naša ekipa tokom ovog  uspona nije vidila zmije ali pri samom vrhu im se približilo krdo konja. Konji su već naučili da od planinara mogu dobit pokoji komad čokolade ili jabuke. Tako je bilo i ovaj put. Nažalost zbog oblačnog vremena i magle vidljivost je na većini puta bila smanjenja, tako da je sa vrha izostao „najljepši pogled“ hrvatskih planina. Tokom uspona maglu su parali glasovi i zavijanje čagljeva, to je cijelom usponu skupa sa maglom dalo neki mistični osjećaj. Do vrha se hodalo skoro 3 sata stazom koja kreće iz centra Orebića, iz zaselka Ruskovići. Ta staza je malo strmija od ostalih ali kako se vegetacija i okruženje mijenjaju to i nije predstavljalo neki problem. Na prvi pogled masivna, zastrašujuća gola planina ali kad se malo pročeprka otkriju se prava bogatstva staza, šuma, livada i životinja.

U prolazu ispod jedne kamene police u tzv „batmanskoj niši“ prošlo se i kraj uspavanih šišmiša. Uz konje, šišmiše i pokoju vjevericu naravno naišlo se i na druge planinare, ipak je vikend. Ovaj put je to bila ekipa sa Korčule. Na vrhu se kao i uvijek bez obzira na maglu poslikalo, zalijepilo naljepnicu na kutiju sa žigom i upisalo u dnevnik posjeta. Za lijepog vremena sa vrha se vidi cijeli 7 kilometara dug atraktivni greben Pelješca, orebićka rivijera, neretvanski kanal, Korčula, Hvar i Biokovo. Vrh je označen manjim drvenim križem ukopanim u kup kamenja uz ploču sa upisanim imenom i visinom. Visina je 961 m.

Do vrha postoji više staza, postoje i lovačka kućica i planinarski dom sa uzidanim reljefom Sv Ilije. Dao ga je izgraditi Nadvojvoda Karlo von Habsburg zbog lova na čagljeve. 2008 je obnovljeno, o njemu brine plan. društvo iz Orebića. Nekad davno postojala je i kapelica (17.st.)  na vrhu ali zbog mnogih udara gromova je u 19. stoljeću uništena i nije obnavljana. Svakako kao i puno puta dosad HPD Sniježnica se opet vraća na Sv Iliju i Pelješac, nikad joj ga dosta! Tko nije bio neka ga posjeti prije ljetnih vručina!

Tekst&slike: Branka B., Ivona Ž., Đani K.
www.hpd-snijeznica.hr

Pročitajte još

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

[FOTOGALERIJA] Sunčana nedjelja idealna za đir Gradom!

Dulist