Vaše vijesti

HPD SNIJEŽNICA na Jesenice trekingu 2014….

HPD SNIJEŽNICA na Jesenice trekingu 2014....

Proteklog vikenda natjecatelji HPD Sniježnice su sudjelovali na „Jesenice trekingu 2014“. To je avanturistička natjecateljska utrka na području Poljičke planine.

Nakon popularnog „Škrapinga“ to je druga najveća utrka u Dalmaciji. „Jesenice treking“ je drugi po redu trek, od tri koja čine „Proljetni treking kup“. Prvi je bio  „Imbertrek“ a još nas čeka i „Mosor Grebbening“.
Sama utrka podijeljena je na dvije utrke: rekreativnu i natjecateljsku.
Rekreativna (lakša) se ne boduje i namijenjenja je rekreativcima i šetačima. Start kod crkvice Sv Roka okupio je oko 400 rekreativaca. Natjecateljska je dosta teža i boduje se u sklopu treking lige. Pretežno prolazi planinskim grebenom u dužini od oko 25 km. Namijenjena je profesionalcima, trekerima i planinarima. Start je bio u Dugopolju pa preko brda i planina do starog sela Jesenice.

Ova utrka je jako popularna jer nakon natjecanja i zajedničkog objeda u konobi slijedi cijelovečernja zabava uz DJ-a i živu muziku. Popularnosti utrke doprinosi i velika gostoljubivost domaćina npr kotizacija za utrku ukljućuje i pečenog odojka za „desert“. Nakon prolaska kroz start sve sudionike očekuju raznorazne domaće delicije i specijaliteti tog kraja. Uz pečenog odojka nude se i ćevapi, grah, slanić, kolači, dosta popularni soparnik itd itd. Za svakog se nađe ponešto. To utrci daje jednu posebnu čar i doživljaj. Ako i ne osvojite medalju barem neće nedostajati dobre hrane i zabave. Majstori od soparnika i pečeni odojci fotografima su skoro cijelo vrijeme bili u prvom planu. Uz dobru zabavu i utrku organizatori promoviraju svoj kraj, prirodne ljepote i lokalne specijalitete. Može se dosta i naučit iz njihove organizacije. Mnoge stvari se mogu primjeniti i u našem kraju.

Četvero članova HPD Sniježnice je sudjelovalo u natjecateljskoj kategoriji (25 km). Ostvareni su zapaženi rezultati naših članova. U ženskoj kategoriji naša Nikolina Đivanović osvojila je prvo mjesto. Domaći kultni treker Ante Pešić Golub je „preletio“ konkurenciju i zasluženo osvojio prvo mjesto. Vrijeme za utrku je bilo idealno. Staza je na jednom dijelu bila lošije markirana pa se dio trekera malo pogubio i usporio. Snalažljviji trekeri su to iskoristili i preko brda i dolina uspješno pretekli konkurenciju.  Sve pohvale organizatorima i nadamo se da se vidimo dogodine u još većem broju!

Đani Kobilić
 www.hpd-snijeznica.hr

Pročitajte još

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist

MOST DUBROVNIK ‘Zbog čega se izlijeva kanalizacija i zagađuje Rijeku dubrovačku?’

Dulist