DuList INVaše vijesti

HPD SNIJEŽNICA Listopadske aktivnosti naših planinara

HPD SNIJEŽNICA Listopadske aktivnosti naših planinara

Nakon što su ljetne vrućine popustile početak listopada za HPD Sniježnicu je i početak brojnih grupnih aktivnosti. Pri Penjačkom odsjeku započeta je obnova i nadogradnja bouldera, tako da se buši, pila, planja i zavidava na sve strane… doslovno od poda do krova.

Pripremio: Đani Kobilić
Foto: Lazar Badanjac
www.hpd-snijeznica.hr

Speleološki odsjek HPD Sniježnice je odradio prve sate Speleo škole gdje će polaznici škole naučiti tehnike savladavanja špilja i jama. Uz samu speleo školu naši speleolozi pripremaju i ‘Skup speleologa Hrvatske 2017’ koji će polovicom studenog okupiti veliki broj speleologa na području Čilipa i Dubrovnika.

Pri Visokogorskom odsjeku započele su pripreme za uspon na afrički Kilimanjaro. Cilj prvog pripremnog uspona bio je najvisočiji vrh albanskih Prokletija, Maja Jezerce 2694 m/nv . Prokletije su inače 650 km dugi planinski lanac koji slovi kao posljednji neistraženi dio Europe. Do prije samo dvadesetak godina zvali su ih i ‘zabranjene planine’. Nije tu bilo planinara ni turista ni avanturista već samo stijenama skrivene karaule i bunkeri dok su se vojnici gledali samo kroz nišane. Nekad su Prokletije razdvajale susjede dok ih danas kroz razno razne ekološke i turističke projekte spajaju. Nazubljene teško pristupačne planine bogate potocima i jezerima predstavljaju izazov sve većem broju planinara.

Nakon „treninga“ na Prokletijama slijedi uspon na Durmitor gdje će šarolika grupa od 16 sudionika planinara HPD Sniježnice kroz brojne tematske sastanke i fizičke pripreme pokušati što spremnije dočekati početak siječnja kada kreću na put prema Africi. Penjanje Kilimanjara je puno više od samog uspona, to je stvarno jedna velika avantura, avantura na skoro 6000 m/nv. Od suhih savana, safarija među lavovima, vlažnih šuma do ledenih vrhova. ‘Hakuna matata’ & HPD Sniježnica! Nema nas đe ne dođemo!

 

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist