DuList IN

HPD Sniježnica i speleo škola – u svijetu podzemnih špilja!

HPD Sniježnica i speleo škola - u svijetu podzemnih špilja!

Hrvatsko planinarsko društvo Sniježnica se osim bavljenja planinarstvom i promocijom planinarenja bavi i promoviranjem boravka u prirodi, zdravog života, ekologije i sa još mnogo toga.

Pripremio: Đani Kobilić
www.hpd-sniježnica.hr

Tako u svojim redovima imamo uz planinare i penjače, alpiniste, bicikliste, trkače, ekologe…Međutim nekako najsvestraniji sa svojim znanjem su naši speleolozi. Njihove aktivnosti su i najopasnije i zahtijevaju dobru pripremu i školovanje. Zbog velikog interesa već je 2009. osnovan i speleološki odsjek na čelu sa iskusnim speleologom i GSS-ovcem Alanom Šimunovićem. Dosad je HPD Sniježnica organizirala već nekoliko škola. Educirani su mnogi speleolozi da zakorače u svijet podzemlja što spremnije i sigurnije.

Sama škola koja je nedavno završila trajala je 5 tjedana. U školi se prolaze osnove speleologije, čvorologija, penjanje sa užadi, oprema, orijentacija, prva pomoć, bivakiranje i još mnogo toga. Teoriju prati i svima draža terenska nastava.

Terenska nastava se i ove godine održavala na penjalištu Mihanići gdje se na stijenama uz štreku i u željezničkim tunelima iz 1901 godine stječu prva prava viseća iskustva sa užadi. Prva vesela blatnjava iskustva stekla su se u špiljama Dubrovačkih Gornjih sela.

Iskustva sa jamama, koje su opasnije od špilja jer se u njih spušta konopom su stečena na Lisačkim Rudinama. Uz jame na Rudinama se i prespavalo u šatorima, organiziran je i pravi mali speleo kamp. Kamp je tu i tamo posjetio i znatiželjni konj, međutim kako nije član društva nije mogao prisustvovati našem tečaju. Navodno je nešto u odlasku dobacio da će se učlaniti sljedeće godine ali živi bili pa vidjeli, mi ga čekamo. Nakon primorskih priprema došlo je vrijeme da se spustimo i u konavosko mračno podzemlje. Vikend kasnije uslijedio je pravi izazov, 200-njak metara duboka jama u Komajima. Tu zalutalih konja nije bilo ali jedna začuđena zmijica skrivena u grmu uz ulaz budnim je okom pratila pokrete naših tečajaca. U ovoj jami došlo je do izražaja naučeno. Završni vikend speleo škole održan je na Sniježnici koja obiluje krškim fenomenima. Glogova jama je jedna od najimpoznatijih. Specifična je po 50metarskom ulaznom otvoru obraslom makijom. Duboka je oko 160 m. Zbog velikog otvora dom je brojnim pticama. Naravno bez alpinističke opreme ne može se ući tj spustiti u nju. HPD Sniježnica je i uz ovu jamu organizirala kamp. Iako je prvi dan malo začinila kišica drugi dan kampiranja bio je odličan.
Dok je u jami prevladavala tišina, mrak i vlaga vani je uz raznobojno ‘naselje’ šatora sve bilo puno življe. Miris mediteranskog bilja u cvatu uz nezaobilazni miris gradela i poneki komadić pancete bili su „pozivnica“ i divljim svinjama koje su tijekom druge noći posjetile ove livade i malo se očešale od šatore i naravno prekopale okoliš. Neki su to prespavali ali nekima nije baš bilo svejedno, svakako zanimljivo iskustvo. Za razliku od primorskog konja ove divlje svinje nisu bile zainteresirane za speleološke aktivnosti ni za tonu speleo opreme oko šatora već su došle u potrazi za dobrom zabavom i ponekim gomoljem. Tijekom drugog dana našim speleolozima pridružili su se i planinari koji su donijeli dodatne zalihe mirisnih kobasica tako da se gradeling party pod zvjezdanim nebom nastavio do dugo u noć. Uz članove HPD Sniježnice sudjelovali su i članovi iz drugih društava i mjesta poput Korčule, Ploča, Metkovića i Mljeta. Speleologija, druženje i gradeling definitivno idu jedno uz drugo tako da su voditelj Šime i njegovi pomoćnici zadovoljni odrađenom školom a speleo odsjek HPD Sniježnice nastavlja dalje sa svojim radom i projektima.

 

Pročitajte još

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist

JOŠ JEDAN HIT GRUPE SILENTE ‘Sve da ima neki način’ među top 10 singlova domaće liste

Dulist