Kultura

HOMAGE PANDURU Ivana Marija Vidović u Sloveniji

HOMAGE PANDURU Ivana Marija Vidović u Sloveniji

Protekli je tjedan dubrovačka pijanistica i pjesnikinja Ivana Marija Vidović provela u Sloveniji gdje je gostovala u eminentnoj Kazinskoj dvorani Slovenskog Narodnog Kazališta u Mariboru, a potom tijekom tjedna i na Bledu.

Koncert u Mariboru je ocijenjen najboljim kritikama u vodećem slovenskom tisku ‘Večer’, a potom su Bledske novice popratile važni recital na Bledu i to u župnoj crkvi sv.Martina.

Koncert u Mariboru bio je posveta velikom redatelju i umjetniku, Mariborčanu kojeg dobro pamtimo s Dubrovačkih ljetnih Igara (Medeja na Lovrijencu s Almom Pricom u glavnoj ulozi), koji nas je iznenadno napustio par dana prije ovog događaja. S ovim koncertom Hrvatsko kulturno društvo u Mariboru proslavilo je 25. godišnjicu svojega djelovanja, a koncertu je nazočio i hrvatski konzul u Mariboru prof. Šime Ivanjko. Iz osvrta izdvajamo:

„Umjetnici su nam ponudili šaroliku šetnju preko novije glazbene povijesti od romantične Melankolične serenade P. I. Čajkovskoga do C. Debussyija, A. Piazzolle, E. Morriconea, C.Gardel/Williamsa, filmske glazbe i tango repertoara, ali i zahtjevne stranice Franza Liszta za solo klavir. Koncert su započeli s dražesnim Klavirskim triom op.15 u D duru Dore Pejačević. Izvedena su i dva autorska djela i to autora Fatosa Qerimaja Pa-Iso za solo klarinet te djelo Pika na i Primožda Ramovša (1995.), djela posvećenog pijanistici Ivani Mariji Vidović. Klarinetova virtuoznost bila je besprijekorna i istančana te nam je umjetnik sebe prikazao kroz kompletnu umjetničku senzibilnost kako skladatelja tako klarinetiste Qerimaja.

Ivana Marija Vidović recitirala je svoje stihove na hrvatskom te na slovenskom jeziku. Nastupila je solistički te kao članica trija i dua cLAVinet. Trio Dore Pejačević kao i Prva Rapsodija za klarinet i orkestar (klavir) predstavila je pijanisticu kao versatilnu i potpunu umjetnicu kroz topao i ‘sladak’ ton. Umjetnica je prava Dubrovkinja, odana svime što radi svom gradu, ali s kozmopolitskim pogledom prema van, prema cijelom svijetu. Vidović se identificira sa svojim rodnim mjestom, s mjendulima koji cvatu i prolaze, s morem, s podnebljem koji ju formira, ali vješto sebe predstavlja prema van, prema svima jer vješto plijeni pozornost uz nedvojbeni uspjeh.

Krešimir Marmilić, voditelj gudačkog kvarteta Cadenza iz Zagreba predstavio se vješto i muzikalno kako u duetu s pijanisticom Vidović, tako i u triju s klarinetom i klavirom. Iskustvo agresije nad Dubrovnikom je umjetnicu Ivanu Mariju Vidović u potpunosti utvrdilo u namjeri da glazbu rabi i kao pacifistički apel za jednakost koja nam je prijeko potrebna.

Recitacije pjesnikinje Vidović, posebno na slovenskom jeziku su pak dale još i literarni akcent, kao točka na i cijeloj večeri koja je svečano i skrušeno zaključena s nekoliko dodataka i s predivnom Ave Marijom Astora Piazzolle. Svi nazočni pridružili su se u mislima i posveti velikom umjetniku Tomažu Panduru kojem je Ave Marija i odaslana u znak vječnog pozdrava i zahvalnosti.“

„Dugo će se pamtiti vrhunski, proživljen koncert u neogotskoj župnoj crkvi na Bledu sv. Martina. Bio je to čudesan za nas događaj s kojim smo i kulturno potvrdili jaku i dugogodišnju vezu između Dubrovnika i Bleda i to u suradnji s pijanisticom i kozmopolitom Ivanom Marijom Vidović iz Dubrovnika. Vidović je tom prigodom nastupila na najpoželjenijem koncertnom klaviru u Sloveniji kojega je u Bled za ovaj događaj dovezla najpoznatija slovenska kuća klavira Silič – (Steinway&Sons, model D). Predivna crkva kao i sva prisutna publika dugo će pamtiti ovaj čudesni koncert dua cLAVinet i gospodina violiniste Krešimira Marmilića iz Zagreba – rekao je poslije koncerta gradonačelnik Bleda, gospodin Janez Fajfar“

Tekst: mag. glazbe Marko Mandir i Mirko Kunšič
Foto: Mirko Kunšič

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist