Aktualno

Holy u obrani renesansnog vrta Gundulić

Holy u obrani renesansnog vrta Gundulić

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy večeras je odgovorila eko aktivistici Jadranki Šimunović u svezi zaštite renesensnog vrta Gundulić u Gružu.

Odgovor ministrice Holy objavljujemo u cijelosti:

– Renesansni vrt Gundulić u Gružu nije zaštićen temeljem Zakona o zaštiti prirode u kategoriji spomenika parkovne arhitekture. Zaštićen je kao kulturno dobro, tako da je inspekcijsko postupanje u nadležnosti Ministarstva kulture.

Ovaj tip parkovnog oblikovanja – dubrovački renesansni vrt – izrazito je malo zastupljen u našem Upisniku zaštićenih prirodnih vrijednosti, obzirom na njegovu jedinstvenost i značaj za parkovnu baštinu. U Upisniku je zaštićen samo Arboretum Trsteno – koji bi bilo ispravnije nazivati Gučetićev ladanjski vrt.

Značajni krajobraz Rijeka Dubrovačka također sadrži čitav niz ljetnikovaca s renesansnim vrtovima, no smisao zaštite je bio očuvati krajobraznu cjelinu uvale s nizom ljetnikovaca.

Vrednovanje baštine dubrovačkog renesansnog vrta trebalo bi odrediti kao prioritetnu aktivnost, jer su razne neprimjerene intervencije i njeno nepovratno uništavanje postali svakodnevica. Ovdje je presudna uska suradnja s Upravom za zaštitu kulturne baštine, jer je većina ljetnikovaca zaštićeno kulturno dobro, no o obnovi i prenamjeni vrtova treba ipak postići dogovor.

Radi se o vrijednosti od nacionalnog značaja, koja bi se čak mogla kandidirati i za Svjetsku baštinu (UNESCO), jer predstavlja tip renesansnog vrta jedinstvenih oblikovnih karakteristika.

Tijekom 2010. godine dobili smo prijedlog za zaštitom četiri vrta na otoku Šipanu koji su nastajali u vremenskom slijedu: od predrenesanse (Knežev dvor, 1450.g), zatim rane dubrovačke renesanse (Getaldić, 1516.g.), pa sredine XVI. st. (Tomo Skočibuha, 1546.g.) do visoke renesanse druge polovine XVI.st. (Vice Skočibuha). Takav slučaj bliskog susreta četiriju vrtova s povijesnim slijedom od sredine XV. do druge polovine XVI. st. ne postoji više nigdje u dubrovačkom kraju, samim tim ni u Hrvatskoj, niti na širim prostorima ovog dijela Europe.

Nije bilo političke volje niti da se proglasi preventivna zaštita. U međuvremenu je za Getaldić već izdana dozvola nove izgradnja s destrukcijom strukture vrta – napisala je ministrica Mirela Holy.

 

Pročitajte još

CAVTATSKI UČENICI U KUĆI BUKOVAC Izrađivali uskršnje čestitke

Dulist

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija