Županija

HOLISTIC Predstavljen program seminara IPA and EU Policy Makers

HOLISTIC Predstavljen program seminara IPA and EU Policy Makers

U sklopu projekta Holistic danas su u palači Ranjina zamjenik župana Davorko Obuljen i voditelj projekta HOLISTIC za Dubrovačko-neretvansku županiju Mato Tomljanović predstavili program seminara, ali i ostale projekte aktivnosti.

Dubrovačko-neretvanska županija partner je u projektu HOLISTIC koji se bavi dvaju temama značajnima za naše područje: zaštita i prevencija od požara te mjerenje utjecaja seizmičke aktivnosti na zgrade od javnog interesa. Predstojeći sastanak u Dubrovniku, od 15. do 17. travnja 2015. godine, pod nazivom IPA and EU Policy Makers’ International Seminar dio je projektnih aktivnosti usmjerenih zaštiti od mogućih posljedica potresa.
Projekt HOLISTIC ukupno je vrijedan preko 9 milijuna i 300 tisuća eura, a u njegovoj realizaciji sudjeluje dvadeset i dva  partnera iz 8 europskih zemalja: Italije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Grčke i Hrvatske. Projektne aktivnosti koje provodi Dubrovačko-neretvanska županije vrijedne su 400 tisuća eura i u 85 postotnom iznosu sufinancirane su sredstvima Europske unije putem programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC. Projekt HOLISTIC za Dubrovačko-neretvansku županiju posebno je značajan jer se bavi dvjema temama koje su izuzetno značajne za naše područje – zaštitom od požara te zaštitom od posljedica mogućih potresa mjerenjem utjecaja sezmičke aktivnosti na zgrade od javnog interesa. – kazao je, uz ostalo, zamjenik župana Davorko Obuljen.
Predstavljajući program seminara voditelj projekta HOLISTIC za Dubrovačko-neretvansku županiju Mato Tomljanović je istaknuo da će biti riječi o procjeni ugroženosti od potresa na području jugoistočne Europe o čemu će govoriti talijanski i hrvatski stručnjaci, a poseban osvrt dat će na utjecaj seizmičke aktivnosti na ugroženost građevina. Drugi dio posvećen je obnovi spomeničke baštine oštećene tijekom potresa koji su u proteklo vrijeme pogodili Italiju i Hrvatsku. Tom prigodom sudionici sastanka razmijenit će iskustva vezana uz načine procjene rizike i oštećenja te obnove spomeničke baštine oštećene tijekom potresa na području regije Emilia Romagna te L’Aquili i Dubrovniku.
Drugog dana sastanka, 16. travnja, predviđeno je prikazivanje filma o dosadašnjoj realizaciji projekta HOLISTIC na području Dubrovačko-neretvanske županije. Osim kratkog sažetka do sada provedenih projektnih aktivnosti film podsjeća i na tri jača potresa koja su pogodila područje najjužnije hrvatske županije: 1667., 1979. i 1996. godine. Na predviđenoj raspravi koja okuplja hrvatske i talijanske stručnjake iz područja seizmologije i građevinarstva, bit će riječi o primjeni rezultata projekta HOLISTIC u procesu donošenja odluka na razini Europske unije iz različitih područja, a u cilju smanjenja mogućih posljedica od potresa.
Posebno značajnim dijelom seminara istaknuto je predavanje prof.dr.sc. Marijana Heraka s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom Potresi na hrvatskoj strani Jadrana – prirodna seizmičnost i mogućnost induciranja potresa tijekom iskorištavanja ugljikovodika. Predavanje će se održati u kongresnoj dvorani hotela ADRIA, također 16. travnja, u 18 sati. Iako je službeni jezik seminara engleski, predavanje će biti otvoreno za javnost i na hrvatskom jeziku.

Holistic-01

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist