Vaše vijesti

HODOČAŠĆE DOMOBRANA ‘Hrvati moraju osuditi komunističke zločine’

Dubrovački domobrani na Bleiburgu

Udruga Hrvatski domobran Dubrovnik i ove je godine organizirala trodnevno hodočašće na Bleiburg.

Pod motom „Pohoditi moliti, obilježavati“ šesdeset članova i simpatizera Udruge pohodilo je Krašić, Veliko Trgovišće, Bleiburg, Udbinu i Knin. Prvog dana u Krašiću smo se poklonili hrvatskom mučeniku i Blaženiku Alojziju Stepincu, odnedavno nebeskom zaštitniku domobrana. Nakon toga smo posjetili Veliko Trgovišće, a ispred rodne kuće prvog hrvatskog predsjednika dr. Franja Tuđmana, domobrani su položili vijenac i zapalili svijeću, te obišli mjesni muzej i župnu crkvu.

Drugog dana hodočašća na Bleiburškom polju nazočili smo komemoraciji u povodu obilježavanja 70.-te obljetnice komunističkog genocida nad hrvatskim narodom počinjenog po završetku II svjetskog rata. Više stotina tisuća vojnika i civila protivnika komunizma i njihovog vođe J.B.Tita krenuli su put zapada, tražeći bolje za sebe i svoje obitelji.

Međutim, uz partizansku prijevaru i ‘blagoslov’ engleskih posrednika bili su razoružani na Bleiburškom polju, i vraćeni u neželjenu umjetnu tvorevinu jugoslaviju- tamnicu hrvatskog naroda. Dakle, nakon formalnog završetka rata u svibnju 1945. stotinama tisuća Hrvata i muslimana gubi se svaki trag, o čijim se zločinima šutjelo pola stoljeća. I danas a o partizanskim zločinima svijedoće razasute kosti po brojnim neistraženim jamama i rudnicima, rovovima i neobilježenim grobištima, razbacanim na prostorima od Slovenije do Makedonije.

Koncelebriranu svetu Misu predvodio je nadbiskup zagrebački mons. Bozanić pred više od šesdeset tisuća vjernika, koji su na Bleiburg došli pokloniti se žrtvama, i uprijeti prstom na komunistički sustav koji je zbog genocidne ideologije prema Hrvatima počinio zločin. Nažalost i danas njihovi sljedbenici, predstavnici aktualne hrvatske vlasti i samozvani antifašisti osporavaju hrvatske žrtve svojim odbijanjem za sudjelovanjem na komemoraciji, čime zapravo opravdavaju zločine koje su počinili njihovi prednici. Ma koliko god to izbjegavali zbog novih generacija Hrvata istini moraju pogledati u oči i suočiti se s njom. Moraju osuditi komunističke zločine kao što je to odavno učinio ‘normalni’ zapadni svijet.

Trećeg dana hodočašća dubrovački hodočasnici posjetili su Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini, a nakon svete Mise darovali župniku don Tomislavu Rogiću kamenu ploču u spomen na sve hrvatske domoljube poginule za Domovinu. Za kraj hodočašća odredište je bilo u kraljevskom gradu Kninu i polaganje vijenca hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na novoizrađenom Spomeniku Oluji.

Željko Kulišić, predsjednik HD

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist