Hrvatska

Hoće li prihodi od turizma premašiti 8 milijardi eura?

Hoće li prihodi od turizma premašiti 8 milijardi eura?

Prihodi od turizma ove bi godine mogli premašiti rekordnih 8 milijardi eura.

Naime, kako navode analitičari RBA, podaci o prihodima turizma, koje evidentira platna bilanca Republike Hrvatske, uz pretpostavku nastavka blago pozitivnih stopa rasta mogli bi tek ove godine premašiti rekordnih 8 mlrd. eura.
-Iako, nakon rekordne 2015., očekujemo ipak nešto blaže pozitivne stope rasta – navode analitičari RBA.
Naime, prema preliminarnim podacima DZS-a o dolascima i noćenjima turista u lipnju oba pokazatelja zabilježila su godišnje stope rasta. Tako su s godišnjom stopom rasta od 0,1 posto ukupni dolasci u Hrvatsku premašili 1,91 mil., dok je broj lipanjskih noćenja iznosio gotovo 9 mil. što je za 2,5 posto više u usporedbi s ukupnim noćenjima ostvarenim u lipnju prošle godine. Od ukupnog broja noćenja 93,3 posto su ostvarili inozemni gosti.
-Kumulativni podaci za prvih šest mjeseci potvrđuju naša očekivanja o još jednoj odličnoj turističkoj sezoni. S obzirom na dobre pokazatelje na početku godine, a osobito u razdoblju predsezone ukupan broj noćenja u prvoj polovici 2016. dosegnuo je 16,6 milijuna što je 4,4 posto više u usporedbi s istim razdobljem 2015 .U usporedbi s pretkriznom 2008. ukupan broj noćenja u prvih šest mjeseci ove godine viši je za 28,6 posto. Dolasci turista u istom razdoblju viši su za 2,8 posto na godišnjoj te 33,5 posot u odnosu na 2008. i za prvih šest mjeseci iznose 4,5 milijuna.
Na razini cijele godine očekujemo nastavak rasta turističkih noćenja i sedmu godinu za redom. Prelijevanje pozitivnih učinaka dobrih rezultata u turizmu odrazit će se i na ostale sastavnice BDP-a, osobito osobnu potrošnju koja pokazuje naznake blagog rasta – navode analitičari, a cijeli tekst možete pročitati ovdje.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist