Garaža

Hoće li PBZ izbaciti Midiu iz igre?

Hoće li PBZ izbaciti Midiu iz igre?

Agonija oko javne garaže na Ilijinoj glavici i dalje traje.

Ni nakon hitnog sastanka gradonačelnika Andra Vlahušića s predstavnicima Midia grupe Stevenom Turnerom i Peterom Thurom nije postignut nikakav konkretan dogovor. Jedan od mogućih scenarija, izjavio je nakon dva i pol sata sastanka gradonačelnik, jest da PBZ ne pristane na ništa već od 1. veljače izbaci Midia grupu iz igre i postane jedini partner Gradu Dubrovniku.

– Može se dogoditi da PBZ ne pristane na ništa i da preuzme sada ovu priču i da PBZ bude jedini partner gradu Dubrovniku, odnosno da nema Midia grupe od 1. veljače. To je samostalna odluka PBZ-a – izjavio je Vlahušić, dodajući kako gradska uprava nije mogla preuzeti financiranje jedne kune, a kamoli 14 milijuna kuna duga za kredit.

Istaknuo je i kako je ugovor napravljen katastrofalno i po Midia grupu i po Grad Dubrovnik, jer je prejudicirao da će garaža u drugoj godini svog poslovanja ostvariti dobit, što se nije dogodilo.
Na pitanje je li ponovno bilo prijetnji o zatvaranju garaže Vlahušić je izjavio:

– Oni najvećim dijelom sad ovise o Gradu i nisu u poziciji prijetiti. Niti su danas to izražavali u bilo kojem obliku. Ako ja danas izvijestim PBZ da nećemo dalje razgovarati tada Midia grupa ispada iz igre skroz, no ja to neću napraviti jer to nije fer i nije u interesu građana – istaknuo je gradonačelnik Vlahušić, te dodao kako prijetnje oko zatvaranja garaže nisu realne jer u garaži grad 50 posto vlasnik.

– Naravno da nikad nećemo pristati na to da grad donese odluku da se garaža zatvori, a u slučaju da PBZ u cijelosti preuzme pravo građenja naravno da neće imati interes da to napravi prema Gadu, ali mislim da nakon ovog razgovora postoji s obje strane dobra vjera – naglasio je Vlahušić i nastavio:

– Razgovor je bio dugačak, tvrd i na trenutke i težak zato što se zauzimaju različiti stavovi. Kada govorimo o ciljevima tu smo svi složni i cilj je jedan – da garaža bude otvorena, da funkcionira i za građane Dubrovnika po povoljnim uvjetima, i za turiste kao i do sada. Želimo i da PBZ, i Midia grupa i Grad budu zadovoljni -rekao je Vlahušić, još jednom naglasivši kako je problem što postojeći ugovor ne omogućava na legalan način isplatu niti jedne kune iz gradskog proračuna.

A najveći problem jest kako je cijena od 9 milijuna eura iz natječaja narasla na 17,9 milijuna eura.
– Ne postoji nikakav izračun koji kaže da trebamo platiti tisuću, milijun, pet milijuna ili bilo što drugo nego jedna načelna rečenica koja kaže da će grad davati garancije. I sad dođemo do jednog od većih problema što grad po zakonu ne može dati garanciju za tvrtku kojoj nije većinski vlasnik, a čak i tada može dati samo za dio koliko je većinski vlasnik.

Ne mogu Gradskom vijeću predložiti niti jednu promjenu ovog ugovora u kojoj bi preuzeo svoju obvezu. Mi obvezu direktnu nemamo, nemamo nikakav razlog da sad predložimo Gradskom vijeću da plati jednu kunu, a kamoli 14 milijuna kuna. Temeljem čeg kad je javni natječaj bio proveden na 9 milijuna eura, a narastao je na 18. Zašto bi Grad preuzeo nešto za što nije proveden javni natječaj. Postoje tri modela koja su moguća: medijacija, arbitraža i sudski spor. Za što god se odlučimo morat će proći kroz jedan od tri spora – istaknuo je gradonačelnik Vlahušić.

Ono što slijedi jest razgovor s PBZ-om.
Na sastanku su uz gradonačelnika bili i zamjenik mu Niko Šalja, te predsjednica Gradskog vijeća Olga Muratti i koalicijski partner Pero Vićan, koji je u jednom trenutku burno reagirao pa se čuo i iza zatvorenih vrata. Burna reakcija, rekao je Vlahušić, izazvana je razlikom u cijeni koja je dakle s 9 skočila na skoro 18 milijuna eura.

Peter Thur i Steven Turner nisu željeli davati izjave za medije.

Pročitajte još

Muratti poslala požurnicu Državnom odvjetništvu

Andrea Falkoni Račić

Ragusa odblokirana, snijeg odgodio pregovore

Barbara Đurasović

Nova runda pregovora u petak!

Barbara Đurasović