GradPolitika

HNS-ovci PORUČILI HDZ ne smije i neće privatizirati Festu staru 1043. godine

HNS-ovci PORUČILI HDZ ne smije i neće privatizirati Festu staru 1043. godine

Nakon današnje objave župana Nikole Dobroslavića kako će Županija preuzeti organizaciju Večere od kandelore, odlasili su se i iz Dubrovačko-neretvanske županijske organizacije HNS-a, čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

”Dan Grada Dubrovnika je blagdan svetog Vlaha. Blagdan svetog Vlaha je dan Grada Dubrovnika, jer je sveti Vlaho zaštitnik Grada. To svi znaju i to je tako već više od tisuću godina. Dan Dubrovačko-neretvanske županije je blagdan sv. Leopolda Mandića. To je tako nešto manje od dvadesetak godina.

To nije isto i nikada neće biti.
Kao što se sveti Vlaho slavio desetljećima u kojima katolička proslava nije imala potporu javne vlasti, kao što se slavio u vremenima prije nego što je Dubravka Šuica uvela Večeru od kandelore, tako će se slaviti i ove godine. U organizaciji Grada Dubrovnika i Katoličke crkve.
Nitko drugi nema pravo privatizirati tu svetkovinu, a osobito jedna politička stranka koja bi, prema najavama HDZ-ovog župana Nikole Dobroslavića, uzurpirala vlast u Dubrovniku i u ime gradske vlasti organizirala domijenak.
Ako gospodin Dobroslavić želi počastiti izabranu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović te stranačke šefove Karamarka i Brkića, neka to napravi vlastitim ili stranačkim sredstvima i u vlastitoj režiji, ali neka to ne dovodi u vezu s tradicijom starom 1043. godine. Na takvo svetogrđe i neplansko trošenje javnog novca nema pravo.
Treba doduše priznati da tradicija  HDZ-a podrazumijeva da se novac građana troši na vlastitu stranačku promociju, ali tradicija proslave svetog Vlaha ipak je dulja i važnija.

Građani su županu dali mandat da izgradi centar za zbrinjavanje otpada, u čemu već šest godina nije pomakao ni milimetra. Dali su mu mandat da izgradi vezove za domaće ljude na Batali, ali na tu potrebu Dubrovčana već se četiri godine oglušuje. Također, dali su mu mandat da upravlja srednjim školama, a na području Grada Dubrovnika ni u jednu nije uloženo ništa otkad Dobroslavić obnaša županijsku vlast.  Studentski dom također zapinje u realizaciji zbog nesposobnosti HDZ-ovog kadra, a za poplave u Župi Dubrovačkoj izdvojili su smiješnih i simboličnih 50 tisuća kuna. Sve to građanima Dubrovnika neusporedivo je važnije od elitističkog eventa crnih odijela i večernjih haljina, ali dubrovačko-neretvanski HDZ ima drukčije prioritete. Njima je važnije organizirati domijenke za sebe i svoje šefove proračunskim novcem, a potrebe građana niti analiziraju niti ispunjavaju.
Dobroslavić nema ovlast trošiti novac na domijenak 2. veljače jer mu stanovnici Lastova, Mljeta ili Opuzena nisu dali mandat da troši novac na proslavu Dana Grada Dubrovnika. Takvi domijenci, večere i čašćenje nisu dio tisućljetne tradicije slavnog Dubrovnika i njegove Feste, i nepojmljivo mi je i krajnje nepristojno da jedna  politička stranka zloupotrebljava sv. Vlaha za politikanstvo i samopromociju pred stranačkim šefovima.
S poštovanjem,
Mario Tevšić
član Županijske skupštine i
Predsjedništva ŽO HNS-a DNŽ”

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist