Politika

HNS nestao s lica zemlje, ‘umro je nepovratno’

HNS nestao s lica zemlje, 'umro je nepovratno'

Ako je vjerovati starim narodnim poslovicama, HNS u gradu Dubrovniku definitivno nije magarac.

Skrili su se toliko dobro i daleko od očiju javnosti da ni njihovi članovi više ne znaju postoji li ta stranka ili ne, i što točno rade. Naime, nakon raskola uzrokovanog koalicijom s HDZ-om na nacionalnoj razini, mnogi nisu skrivali svoje ogorčenje, a među njima su naravno i Andro Vahušić, Mario Tevšić, sada nezavisni gradski vijećnici Matija Čale Mratović i Nenad Vekarić. Svi oni istupili su iz stranke, a taj raskol zadao je udarac HNS-u od kojeg se teško oporavlja.

Bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, ujedno i bivši predsjednik dubrovačkog HNS-a, bio je jedan od prvih koji je u izbornoj noći tražio ostavku svog tadašnjeg stranačkog šefa Ivana Vrdoljaka. Iako je Vlahušić i prije znao reći kako on osobno uživa puno više potpore od stranke, koalicija s HDZ-om bila je za njega kap koja je prelila čašu.

-HNS-a u Dubrovniku više nema. On je umro nepovratno, kako državni tako i dubrovački. Nakon što je otišla Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš, ja, Matija Posavec koji je imao najviše uspjeha među političarima koji su mogli izaći na izbore… Ostao je Štromar u Vladi i nitko drugi. On je rezervna varijanta, u Varaždinu smo izgubili i župana i gradonačelnika. Nema ni Međimurja… Koalicija s HDZ-om je bila prodaja HNS-a. Govorili su o kurikularnoj reformi, ide li to, ne ide. Ništa se nije napravilo. Utjecaj HNS-a u Vladi je kao i moj za život na Marsu; nikakav – rekao je Andro Vlahušić.

-Što se tiče Dubrovnika, nakon što je Valentin Dujmović odlučio podržati koaliciju s HDZ-om, što mu se dogodilo? HDZ je jedino protiv njega otvorio hajku. On je računao ne znam ni sam što. Da se razumijemo, hajka je neargumentirana koliko znam, pogotovo za Vodovod i pitanje pročistača. U Gradskom vijeću je ostao Miho Obradović, Matija Čale Mratović i Nenad Vekarić izašli su iz HNS-a. Oni su moj krug prijatelja i njihovi nastupi u Gradskom vijeću su dogovoreni sa mnom. Tako će biti i dalje – rekao je Vlahušić. Upitan u kakvim je odnosima s predsjednik županijskog HNS-a Valentinom Dujmovićem, Vlahušić je odgovorio kako su ‘ostali korektni’.

Što na sve govori Dujmović pročitajte u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

Branko Bačić: Zoran Milanović već četiri godine krši ustav

Dulist

O MILANOVIĆEVOJ KANDIDATURI Peđa Grbin Ustavnom sudu: Nemojte nas zavlačiti

Dulist

STRUČNJAK ZA USTAVNO PRAVO Milanović teško krši Ustav! Ovo je primjerenije Kim Il-sungu, nego demokraciji

Dulist