Politika

HNS: ‘HDZ je stvorio probleme s garažom, neka preuzme i odgovornost za posljedice’

HNS: 'HDZ je stvorio probleme s garažom, neka preuzme i odgovornost za posljedice'

Dubrovačka podružnica Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati priopćenjem je odgovorila predsjedniku dubrovačkog HDZ-a Matu Frankoviću na temu javne garaže, i tripartitnog ugovora.

– U današnjem priopćenju gradskog odbora HDZ-a kojeg potpisuje Mato Franković iznesen je niz neistina na tematiku javne garaže na Ilijinoj glavici. U svrhu pravodobnog informiranja građana Dubrovnika podsjećamo da je radni prijedlog tripartitnog sporazuma javno objavljen na Internet stranicama Grada, ali to gospoda koja protiv interesa građana i danas spletkare iz palače na adresi Petilovrijenci 2, kao što su spletkarili i u vrijeme gradnje garaže, očito nisu smatrala vrijednim pažnje.

Autori priopćenja (ma tko god oni uistinu bili) ponovno su pokazali kako ne vladaju problematikom te da su sposobni jedino za paušalne ocjene i površne kvazi-analize tematike kojoj nisu dorasli.

Također je jasno kako predsjednik te stranke koju je doveo pred raspad i njegovi savjetnici iz sjene nisu uopće pročitali javno objavljen prijedlog sporazuma. Da jesu, znali bi kako u njemu jasno stoji da se uplata iznosa od 40 milijuna kuna može izvršiti do 30. travnja 2015. No, da bi do toga došlo potrebno je ta sredstva proračunski planirati.

U dopisu koji je 15. prosinca upućen Gradu Dubrovniku iščitava se zabrinutost Privredne banke Zagreb zbog neizglasavanja proračuna i mogućeg raspuštanja Gradskog vijeća čime će se onemogućiti rješenje spora potpisivanjem predmetnog sporazuma. Gospoda iz HDZ-a bi isto tako morala znati da je dopis upućen Gradonačelniku iz razloga što je upravo njega Gradsko vijeće ovlastilo za pregovore s Midia grupom i PBZ-om, a u cilju smanjenja iznosa nadoknade moguće štete od 261 milijun kuna, koji se od Grada Dubrovnika potražuje u arbitražnom sporu.

Od srpnja, kada je na adresu Grada stiglo pismo namjere PBZ-a, do početka prosinca ove godine u Dubrovniku i Zagrebu održan je niz sastanaka između predstavnika Grada, Midia grupe i PBZ-a te je pred 13. sjednicu Gradskog vijeća konačno usuglašen radni prijedlog tripartitnog sporazuma, s kojim su upoznati i gradski vijećnici.

U članku 2.2. tog sporazuma jasno stoji da gore navedeni iznos Grad može uplatiti do 30. travnja 2015. Ponavljamo, preduvjet za potpisivanje sporazuma i uplatu je usvajanje proračuna do kraja ove godine. Neizglasavanjem proračuna ugroženo je rješenje ovog gorućeg problema u Gradu Dubrovniku. Samim time, nastavlja se proces arbitraže i ponovno aktualizira rizik da se nad Gradom nadvije uteg težak 261 milijun kuna. Takav ishod izrazito je nepovoljan za Dubrovnik, sve njegove građane i proračunske korisnike.

Još jednom ističemo kako nakon jednokratne uplate 40 milijuna kuna trajno i konačno prestaju sve obveze Grada Dubrovnika prema Midia Grupi i PBZ-u. Sporazum također sadrži procjenu sudskih vještaka građevinske i financijske struke, a prema kojoj su direktni proračunski prihodi Grada od izgradnje trgovačkog centra na garaži veći od spomenutog iznosa. Indirektna korist su otvaranje 100 novih radnih mjesta te novi sadržaji.

No, što to znači HDZ-u i njihovom partnerima jasno su pokazali 5. prosinca na sjednici Gradskog vijeća.
Stoga predlažemo aktualnim i bivšim članovima predsjedništva dubrovačkog HDZ-a, da u tijeku arbitražnog spora preuzmu odgovornost i osobnom imovinom garantiraju povrat novca građanima Dubrovnika ako u postupku arbitraže dođe na naplatu ugovor kojeg je HDZ sklopio na štetu građana u vrijeme kada je obnašao gradsku vlast. Tek tada bi pokazali odgovornost za barem dio štetnih poslova koje je HDZ ugovarao u prošlosti – ističe se u priopćenju dubrovačke podružnice HNS-a.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist