Grad

HEP „Zamućenja izvora Omble posljedica su isključivo karakteristika podzemlja i količine padalina“

HEP „Zamućenja izvora Omble posljedica su isključivo karakteristika podzemlja i količine padalina“

Iz Uprave HEP-a reagirali su na medijske objave vezane za projekt hidroelektrane Ombla. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

„Posljednjih dana u medijima se pojavio niz netočnih tvrdnji vezanih uz projekt hidroelektrane Ombla. Stoga vam ovim putem, u cilju objektivnog izvještavanja o projektu koji je od strateškog interesa, kako na lokalnoj, tako i na nacionalnoj razini, želimo skrenuti pozornost na točne i stručno utemeljene podatke, a koji opovrgavaju spomenute navode.

S obzirom na to da je jedan od najvećih problema građana Dubrovnika i okolice učestalo zamućenje pitke vode, neki izvori informacija dovode ga u izravnu vezu s istraživanjima za potrebe projekta hidroelektrane Ombla, što nije točno. Hrvatske elektroprivreda d.d. ne provodi niti je ikada provodila ikakve radove koji bi mogli za posljedicu imati zamućenje izvora rijeke Omble.

Zamućenje izvora rijeke Omble je prirodna pojava uvjetovana velikim oborinama i prirodnim tokovima vode kroz podzemlje, koji rezultiraju obilnim ispiranjem sedimenta i posljedičnim zamućenjem izvora Omble. Tako je, primjerice 1973.g. tadašnji Zavod za zaštitu zdravlja iz Splita utvrdio i povezao povećanu mutnoću vode na izvoru Omble s velikim oborinama. Već od tada je poznata činjenica da su prirodne zakonitosti i karakterističnost terena razlog zamućenjima u razdobljima s više padalina. Provedena istraživanja za projekt hidroelektrane Ombla ni na koji način nisu utjecala na ove prirodne pojave.

Nadalje, projekt hidroelektrane Ombla dovodi se u vezu s opskrbom Srđa pitkom vodom, što također nije točno.

Infrastruktura kakva bi bila potrebna za dopremu pitke vode na tu nadmorsku visinu nije dio projekta izgradnje HE Ombla. HE Ombla je višenamjenski hidroenergetski projekt zasnovan na potrebi korištenja bogatog hidropotencijala Hrvatske, a čijom će se izgradnjom uvoz električne energije smanjiti za 6-8 posto te ujedno poboljšati kakvoća pitke vode.

Projekt HE Ombla naziva se neisplativim i nekorisnim za građane Dubrovnika i okolice, što nije točno.
Hidroelektrana Ombla je siguran, izvediv, višestruko i dugoročno isplativ projekt koji će, osim stabilizacije opskrbe grada pitkom vodom neovisno o količini padalina, kao dvadesetisedma (27) hidroelektrana u portfelju HEP-a doprinijeti elektroenergetskoj neovisnosti kroz vlastitu proizvodnju iz obnovljivog izvora energije – vode.

Projekt HE Ombla naziva se opasnim po živote i imovinu lokalnog stanovništva, zbog navodnih intenziviranja seizmičkih aktivnosti koje bi bile posljedica akumulacije ogromne količine vode u poroznom krškom području, što također nije točno.

Visoke vode i puno podzemlje još nisu prouzročili potrese, ni u Dinaridima, niti bilo gdje u svijetu, pa tako neće ni u Dubrovniku. Punjenje i pražnjenje na lokaciji HE Ombla događa se i danas, a taj proces traje već tisućljećima.

Dapače, prof. dr. sc. Eduard Prelogović s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ustvrdio je kako učinci eventualnih potresa na izvorišnu zonu Omble mogu biti čak i manji nego što bi to bilo u prirodnom stanju, jer će se injekcijskom zavjesom za potrebe izgradnje hidroelektrane Ombla, povećati čvrstoća stijenske mase.

Važno je znati da se seizmičko aktivni tektonski rasjedi, koji su na dubrovačkom području tijekom prethodnih stoljeća generirali snažne potrese, nalaze duboko pod Jadranskim morem, pa punjenje i pražnjenje „podzemne retencije“ HE Ombla nema nikakvog utjecaja na potrese na dubrovačkom području.

Ovim putem također želimo napomenuti da je Hrvatska elektroprivreda d.d. uvijek otvorena za komunikaciju i davanje točnih i ispravnih informacija projektu te da su sve zainteresirane strane, kao i njihove konstruktivne sugestije – dobro došle.“

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist