GradPolitika

HDZ: Vlahušić i Dujmović lažu, a mišljenje HZJZ o mogućoj epidemiji su htjeli ostaviti u ladici

HDZ: Vlahušić i Dujmović lažu, a mišljenje HZJZ o mogućoj epidemiji su htjeli ostaviti u ladici

Saga oko izvorišta Palata se nastavlja. Nakon što su u petak popodne po hitnom postupku konferenciju za novinare sazvali gradonačelnik Andro Vlahušić i predsjednik Uprave Vodovoda Valentin Dujmović koji su ustvrdili kako je mogućnost hidrične epidemije na tom izvorištu izrazito mala, na današnjoj konferenciji javnosti su se obratili i dubrovački HDZ-ovci.

Naime, cijeli prijepor oko Palate počeo je još u prosincu kada su u vodi otkrivene fekalne bakterije. Nakon brojnih rasprava što i kako napraviti i je li potrebno graditi kanalizacijski sustav na tom predjelu, u javnosti se nedavno počelo razglabati i o mišljenju koje je Hrvatski zavod za javno zdravstvo dao Vodovodu, a u kojem se među ostalim naglašava kako ”otpadne vode dijela stanovništva ulaze direktno u vodocrpilište koje ne posjeduje ni minimalne uvjete sanitarne zaštite. Dezinfekcija vode visokim koncentracijama dezinfekcijskih sredstava može dovesti do stvaranja visokih koncentracija nusprodukata dezinfekcije, a koji mogu također štetno utjecati na zdravlje potrošača kroz dulje vrijeme korištenja.Iz ovih razloga izbijanje hidrične epidemije na ovom vodooskrbnom sustavu je očekivano i izgledno”.
Valentin Dujmović je postojanje ovakvog mišljenja javno demantirao, a nakon što je ono dospjelo u medije, na jučerašnjoj konferenciji Vlahušić i Dujmović su se pokušali opravdati rekavši kako je riječ ‘tek o mišljenju, odnosno stručnoj prepisci koju inače ne objavljuju’.
Predsjednik dubrovačkog HDZ-a Mato Franković na jutrošnjoj se konferenciji stoga obrušio na obojicu te im poručio da prestanu lagati.
-Dujmović otvoreno i svjesno laže. On se u Vodovodu ne može baviti politikom (predsjednik županijskog HNS-a op.a.) nego mora riješiti problem. Mi nijednom nismo rekli da je on osobno za ovo odgovoran, ali mora se ovaj problem riješiti. Ovo nije politička igra, ovo je životna igra gospodo – rekao je Mato Franković te se osvrnuo na Vlahušićevu tvrdnju da je mogućnost epidemije izrazito mala ako se provode redovita testiranja i sanitarne mjere zaštite.
-Sve dok postoji i najmanja naznaka ugroze ljudskih života, nijedan dužnosnik u Gradu Dubrovniku ne može reći kako je mogućnost epidemije mala kada struka govori drugačije – rekao je Franković.
Gradski vijećnik HDZ-a Marko Potrebica novinarima je pokazao mišljenje HZJZ-a te dodao kako je gradska uprava, kao i uprava Vodovoda takvo negativno mišljenje Zavoda htjela ‘ostaviti u ladici’.
-Od prvog zagađenja vode 1.12 izostala je njihova adekvanta reakcija, a mi smo pozvali gradske vijećnike da u proračunu za 2016. godinu izglasamo financiranje kanalizacijskog voda od Palate do Bunice kako bi spriječili da se ovakvo nešto u budućnosti dogodi. Tad su nam rekli da smo neznalice i nestručnjaci i nažalost u Gradskom vijeću nismo dobili potporu za takav prijedlog – rekao je Potrebica.
Na sjednici je bio i predsjednik Mjesnog odbora Zatona, Emilio Puljizević koji je pokrenuo peticiju ‘Spriječimo epidemiju vode na Palati u Malom Zatonu’ koju je dosada potpisalo oko 400-tinjak ljudi.
-Peticiju sam pokrenuo u svoje osobno ime, ne u ime stranke, a ona je još jedan od načina stvaranja pristiska kako bi se ovaj problem što prije riješio – rekao je Puljizević te dodao kako se nada da će se već na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća napraviti rebalans proračuna kako bi se iznašla potrebna sredstva.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist