Natrag
23.9.2017 15:00

facebook

twitter

google

rss

dulist

HDZ: Vlahušić i Dujmović lažu, a mišljenje HZJZ o mogućoj epidemiji su htjeli ostaviti u ladici

30.1.2016 @ 13:26 Nikša Miletić Grad / Politika
3;3

Podijelite:

Saga oko izvorišta Palata se nastavlja. Nakon što su u petak popodne po hitnom postupku konferenciju za novinare sazvali gradonačelnik Andro Vlahušić i predsjednik Uprave Vodovoda Valentin Dujmović koji su ustvrdili kako je mogućnost hidrične epidemije na tom izvorištu izrazito mala, na današnjoj konferenciji javnosti su se obratili i dubrovački HDZ-ovci.

Naime, cijeli prijepor oko Palate počeo je još u prosincu kada su u vodi otkrivene fekalne bakterije. Nakon brojnih rasprava što i kako napraviti i je li potrebno graditi kanalizacijski sustav na tom predjelu, u javnosti se nedavno počelo razglabati i o mišljenju koje je Hrvatski zavod za javno zdravstvo dao Vodovodu, a u kojem se među ostalim naglašava kako ”otpadne vode dijela stanovništva ulaze direktno u vodocrpilište koje ne posjeduje ni minimalne uvjete sanitarne zaštite. Dezinfekcija vode visokim koncentracijama dezinfekcijskih sredstava može dovesti do stvaranja visokih koncentracija nusprodukata dezinfekcije, a koji mogu također štetno utjecati na zdravlje potrošača kroz dulje vrijeme korištenja.Iz ovih razloga izbijanje hidrične epidemije na ovom vodooskrbnom sustavu je očekivano i izgledno”.
Valentin Dujmović je postojanje ovakvog mišljenja javno demantirao, a nakon što je ono dospjelo u medije, na jučerašnjoj konferenciji Vlahušić i Dujmović su se pokušali opravdati rekavši kako je riječ ‘tek o mišljenju, odnosno stručnoj prepisci koju inače ne objavljuju’.
Predsjednik dubrovačkog HDZ-a Mato Franković na jutrošnjoj se konferenciji stoga obrušio na obojicu te im poručio da prestanu lagati.
-Dujmović otvoreno i svjesno laže. On se u Vodovodu ne može baviti politikom (predsjednik županijskog HNS-a op.a.) nego mora riješiti problem. Mi nijednom nismo rekli da je on osobno za ovo odgovoran, ali mora se ovaj problem riješiti. Ovo nije politička igra, ovo je životna igra gospodo – rekao je Mato Franković te se osvrnuo na Vlahušićevu tvrdnju da je mogućnost epidemije izrazito mala ako se provode redovita testiranja i sanitarne mjere zaštite.
-Sve dok postoji i najmanja naznaka ugroze ljudskih života, nijedan dužnosnik u Gradu Dubrovniku ne može reći kako je mogućnost epidemije mala kada struka govori drugačije – rekao je Franković.
Gradski vijećnik HDZ-a Marko Potrebica novinarima je pokazao mišljenje HZJZ-a te dodao kako je gradska uprava, kao i uprava Vodovoda takvo negativno mišljenje Zavoda htjela ‘ostaviti u ladici’.
-Od prvog zagađenja vode 1.12 izostala je njihova adekvanta reakcija, a mi smo pozvali gradske vijećnike da u proračunu za 2016. godinu izglasamo financiranje kanalizacijskog voda od Palate do Bunice kako bi spriječili da se ovakvo nešto u budućnosti dogodi. Tad su nam rekli da smo neznalice i nestručnjaci i nažalost u Gradskom vijeću nismo dobili potporu za takav prijedlog – rekao je Potrebica.
Na sjednici je bio i predsjednik Mjesnog odbora Zatona, Emilio Puljizević koji je pokrenuo peticiju ‘Spriječimo epidemiju vode na Palati u Malom Zatonu’ koju je dosada potpisalo oko 400-tinjak ljudi.
-Peticiju sam pokrenuo u svoje osobno ime, ne u ime stranke, a ona je još jedan od načina stvaranja pristiska kako bi se ovaj problem što prije riješio – rekao je Puljizević te dodao kako se nada da će se već na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća napraviti rebalans proračuna kako bi se iznašla potrebna sredstva.

Komentari

O autoru: Nikša Miletić

Magistar sam komunikologije, po prirodi idealist, u stvarnosti cinik sa rozim naočalama. Smatram kako je biti u mogućnosti ispraviti ili ukazati na nepravdu vjerojatno najveća legalna i legitimna moć koju pojedinac može imati.

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana