GradPolitika

HDZ traži ostavku Andra Vlahušića

HDZ traži ostavku Andra Vlahušića

Ovo je po tko zna koji put da se djelovanje gradonačelnika pokazalo kao iznimno štetnim za grad. Mislim da bi bilo najbolje da gradonačelnik Dubrovnika pokaže odgovornost i podnese ostavku – izjavio je predsjednik dubrovačkog HDZ-a Mato Franković, na konferenciji za medije.

Sve povodom odluke Ustavnog suda o ukidanju članka članka 36. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugroženoj spomeničkoj cjelini Dubrovnika.

– Zalažući se za neustavan zakon gradonačelnik je ugrozio funkcioniranje proračuna Grada Dubrovnika, jer planirana sredstva od zidina neće biti prihod ovogodišnjeg proračuna. Doveo je u pitanje i funkcioniranje za Zavoda za obnovu Dubrovnika koji je isključivo radi ovoga zakona ostao bez državnih sredstava neophodnih za funkcioniranje Zavoda, i upitna je budućnost Zavoda za obnovu Dubrovnika – rekao je Franković, dodavši kako je GO HDZ-a od početka upozoravao da je tzv. Lex Vlahušić loš i nezakonit. Istaknuo je i kako je HDZ zajedno s ostalim vijećnicima inicirao tematsku sjednicu Gradskog vijeća na temu DPDS-a.

No, zaboravio je kako je dva puta na Gradskom vijeću bila predlagana tema zidina i Zakona, što je većinom glasova odbijeno, odnosno prijedloge nije prihvatio ni HDZ. Na novinarsko pitanje o tome Franković je rekao kako je politika HDZ-a jasna od početka, te da nema promjene mišljenja.

Predsjednik ŽO HDZ-a i saborski zastupnik Branko Bačić naglasio je kako je ‘dubrovački gradonačelnik preko svoje stranačke drugarice, odnosno kolegice, zloupotrijebio Vladu i saborsku većinu donijevši zakon kojega su oporba, ali i stručna javnost osporavali od početka’. Osvrnuo se i na izjavu Vlahušića kako će ovom odlukom Grad Dubrovnik ostati bez 15 milijuna kuna PDV-a, kojega će DPDS uplatiti u državni proračun.

– Gradonačelnik je ili prespavao činjenicu da je Hrvatska od 1. srpnja 2013. godine članica EU, ili namjerno obmanjuje javnosti – rekao je Bačić, dodavši kako bi u slučaju da je Grad preuzeo upravljanje zidinama morao plaćati PDV jer je sukladno zakonskim propisima porezi obveznik i jedinica lokalne samouprave koja obavlja gospodarsku djelatnost. A gospodarska djelatnost je prodaja ulaznica za zidine!

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist