Grad

HDZ PORUČUJE S PALATE: ‘Voda je danas za piće, ali na pomolu je epidemija’

HDZ PORUČUJE S PALATE: 'Voda je danas za piće, ali na pomolu je epidemija'

Zatonu i svim žiteljima koji se pitkom vodom opskrbljuju s izvorišta Palata prijeti epidemija trovanja vodom koja se može dogoditi u bilo kojem trenutku – poručili su danas u Zatonu Marko Potrebica, predsjednik kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću, Emilio Puljizević, predsjednik TO HDZ-a Zaton i Blaž Pezo, član predsjedništva GO HDZ-a.

Svoje izjave temelje na mišljenju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koje je, kako su istaknuli, prije nekoliko dana stiglo na adresu dubrovačkog Vodovoda, no nije objavljeno.

– Današnja tema nije političko pitanje nego isključivo komunalni problem koji je eskalirao od 1. prosinca 2015. godine. Iz želje da ne politiziramo problem zagađenja izvorišta Palata pustili smo 20 dana da gradonačelnik i Vodovod nađu adekvatna rješenja te da ih ponude Gradskom vijeću ukoliko je potrebna suglasnost za zaduženjem ili da javnost obavijeste o svemu što se događa na izvorištu Palata. Međutim, pokazalo se da tome nije tako – rekao je Marko Potrebica, koji je podsjetio kako je HDZ na proračun za ovu godinu podnio amandman kojim bi se s 4,5 milijuna kuna započelo rješavanje ovog problema i to izgradnjom kanalizacijskog sustava od Palate do Bunice.

– Ono što znamo jest da je od 1. 12. Zavod za javno zdravstvo vršio redovitu analizu vode te utvrdio zagađenje u određenim danima s bakterijama koje su nedvosmisleno ukazale na to da su njihovo podrijetlo fekalije. Mi smo rekli da je rješavanje kanalizacijskog sustava na neki način rješavanje problema koji muči 12 tisuća naših sugrađana. Imamo informaciju da je u Vodovod ovih dana došlo mišljenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koje nije objavljeno, a koje nedvosmisleno ukazuje da je naš klub vijećnika bio u pravu kad smo ukazali na taj problem. Odnsono da je zagađenje nastalo od fekalnih voda, te da je prioritetno rješenje tog problema izgradnja sustava kanalizacije od Palate do Bunice. Drugo možebitno rješenje jest izgradnja pročistača za pitku vodu, a tek treće rješenje je, ono koje je gradonačelnik predlagao, a što je na dugom štapu – spoj vodovodnog sustava Zatona s Omblom.

Nažalost kad smo pročitali to rješenje, smrzli smo se. Danas je voda ispravna za piće, međutim tamo jasno stoji da je uslijed tretiranja vode da bi ona bila ispravna za piće moguća epidemija vode koja može nastupiti u svakome trenutku od danas u sljedećih mjeseci – istaknuo je Potrebica, dodavši kako 12 tisuća ljudi nema vremena za čekanje rješenja gradonačelnika i Vodovoda, budući da bi se njihov prijedlog mogao realizirati za sedam godina.
– Ovo je Grad Dubrovnik, grad koji ima 450 milijuna kuna proračunskih sredstava. Nema opravdanja da već sutra po žurnom postupku, a temeljem rješenja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Vodovod i gradonačelnik ne krenu u rješavanje ovog problema, u čemu će imati podršku kluba vijećnika Domoljubne koalicije. Želim da se ovo pitanje ne politizira – istaknuo je Potrebica.

– I naknadna pamet je dobra pamet. Ako Hrvatski zavod za javno zdravstvo napiše da je na pomolu epidemija trovanja pitkom vodom, ne znam tko je ta sljedeća distanca koja to može pobiti – zaključio je Puljizević.

 

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist