Politika

HDZ-OVCI NA NOVIM FUNKCIJAMA? O njima se priča, oni ništa ne znaju

HDZ-OVCI NA NOVIM FUNKCIJAMA? O njima se priča, oni ništa ne znaju

Plenkovićeva vlada RH krajem siječnja napunila je svojih prvih sto dana, ali razgovori o raspodjeli dužnosti, funkcija i fotelja u državnim tvrtkama aktualni su i nakon isteka ‘medenog mjeseca’.

Dio tih brojnih kadrovskih križaljki kojima se sve više bave i nacionalni mediji su i pojedini HDZ-ovci s juga Hrvatske. Kako je već od ranije poznato, a sve je početkom veljače potvrđeno i priopćenjem Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić u utrku za treći mandat ide s novim zamjenicima. Bez Marije Vučković ostao je još u veljači 2016. godine pa je Davorko Obuljen zapravo odrađivao puno veći obim poslova. Ipak, Dobroslavić se odlučio za Metkovku Žaklinu Marević i Korčulanina Joška Cebala, dok je za Obuljena u priopćenju istaknuto kako ga ‘očekuju obveze na novoj dužnosti’.

Obuljen u JANAF ili Narodne novine?
Naime, ime dosadašnjeg zamjenika župana veže se u kontekst kadroviranja za rukovodeće mjesto u državnim tvrtkama Jadranski naftovod d.d. (janaF) s većinskim državnim kapitalom te Narodne novine d.d. u stopostotnom vlasništvu države.
-Ne bih to komentirao. Još uvijek je prerano govoriti o tome. Konkretnije ćemo znati uskoro – odgovorio nam je još uvijek aktualni zamjenik župana Davorko Obuljen, dodavši kako ga kao dužnosnika obvezuje Zakon o sprječavanju sukoba interesa.
Naime, dužnosnik u roku od jedne godine nakon prestanka dužnosti ne smije prihvatiti imenovanje ili izbor ili sklopiti ugovor kojim stupa u radni odnos kod pravne osobe koja je za vrijeme obnašanja mandata dužnosnika bila u poslovnom odnosu ili kad u trenutku imenovanja, izbora ili sklapanja ugovora iz svih okolnosti konkretnog slučaja jasno proizlazi da namjerava stupiti u poslovni odnos s tijelom u kojem je obnašao dužnost. Iznimka može biti dobivena suglasnost Povjerenstva za sukob interesa. Inače, uz ime Davorka Obuljena vezivalo se i čelno mjesto Hrvatske turstičke zajednice, no budući da je državnim tajnikom u Ministarstvu turizma imenovan Dubrovčanin Frano Matušić, time je ‘dubrovačka kvota’u sferi turizma ispunjena.

Cijeli tekst potražite u tiskanom izdanju DuLista.

 

Pročitajte još

Branko Bačić: Zoran Milanović već četiri godine krši ustav

Dulist

O MILANOVIĆEVOJ KANDIDATURI Peđa Grbin Ustavnom sudu: Nemojte nas zavlačiti

Dulist

STRUČNJAK ZA USTAVNO PRAVO Milanović teško krši Ustav! Ovo je primjerenije Kim Il-sungu, nego demokraciji

Dulist