Grad

HDZ O EKSPLOATACIJI PLINA I NAFTE U JADRANU Potpuno netransparentni postupci

HDZ Eksploatacija plina

Saborski zastupnik i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Branko Bačić, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Dubrovnik Mato Franković održali su konferenciju na temu položaja Dubrovačko-neretvanske županije u planovima istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Jadranu.

– Ova konferencija nastavak je one koju smo održali 2. kolovoza prošle godine, kada smo najavili postupak istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu, koji je i tada, a i  danas, apsolutno netransparentan i nezakonit – kazao je Branko Bačić, te dodao:

– Cjelokupni postupak istraživanja i eksploatacije nafte započeo je donošenjem Odluke o izmjenama i dopunama Strategije prostornog uređenja RH, donešene prošle godine u lipnju. Njome je predviđeno da se na području Jadrana istraži i eventualno eksploatira 29 polja. Na temelju te Strategije donesen je Zakon o ugljikovodicima, te potpisan postupak kako će se prići eksploataciji i istraživanju nafte i plina u Jadranu. Sporna stvar od starta je da se svaka Strategija i svaki prostorni plan u RH, a posebno Strategije i planovi koji se provode na ekološkim područjima i pod Naturom 2000, zahtjevaju Strategiju procjene utjecaja na okoliš. To je početak bilo kojeg strateškog dokumenta – naglasio je Bačić.

Očekivali smo da će Ministarstvo zaštite okoliša i Vlada RH prije nego što se Vlada upusti u javno nadmetanje, provesti postupak i izraditi stratešku procjenu utjecaja na okoliš, pitati građane što o tome misle, turističke djelatnike, ribare, nešto o tome, dodao je Bačić.

– Mi nismo protivnici ispitivanja, istraživanja i mogućnosti eksploatacije, no držimo da postupak koji se radi izvan očiju javnosti na netransparentan, gotovo tajan način, ne može rezultirati kvalitetnim rješenjima u interesu građana RH: Prema tome, od 29 polja koliko ih je predviđeno na području Jadrana, deset ih se nalazi južno od Korčule pa do granice s Prevlakom. Upravo ti prostori u epikontinentalnom pojasu su mjesta s najvećim dubinama. Mi pozivamo Vladu da na ovakav način ne vodi Hrvatsku – zaključio je Bačić.

– Naravno da je našoj županiji bitno i zanimljivo ono što se događa u našoj neposrednoj blizini. Istražna polja približavaju se jako blizu Dubrovnku, te naravno da moramo biti oprezni što se može dogoditi za dubrovački turizam, za status Dubrovnika kao grada upisana na listi materijalne kulturne baštine UNESCO-a. Ovdje bih napomenuo još jednu stvar, najjužnije polje posljednje ucrtano prema privremenom režimu granice s Crnom Gorom. Mi smo već bezbroj puta upozoravali Vladu da nam je neprihvatljivo da se zadržava privremeni režim i privremena granica kod Prevlake, koja zapravo ide uz samu pobalu i ne onako kako mi smatramo da je pravedno i po međunarodnom pravu. Time se šalje po nama negativan signal javnosti, pa i drugoj strani, da se može pomisliti da smo zadovoljni tom granicom. Nismo, smatramo da e mora utvrditi po međunarodnom pravu – kazao je župan na kraju konferencije.

Ovaj natječaj otvoren je 2. travnja, javno nadmetanje za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu, a samo javno nadmetanje traje do 3. studenog.

Pročitajte još

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist