DuList INKultura

Hamlet je žena koja je odlučila živjeti kao muškarac!

Hamlet je žena koja je odlučila živjeti kao muškarac!

Midsummer Scene Festival prvom ženskom ulogom Hamleta u Hrvatskoj, koja se igra na izvornom engleskom jeziku, postavlja drukčijeg Hamleta.

Odabirom casta hrvatska izvedba zasigurno će odjeknuti u svijetu. Drama se propituje na noviji način, pridržavajući se pritom izvornika, radi se prema verziji teksta iz takozvanog Prvog folija. Obraća se svima, a cilj joj je dokučiti što to znači biti čovjekom te postavlja velika pitanja o tome kako bismo trebali živjeti.

«Naš Hamlet je žena koja je odlučila živjeti kao muškarac kako bi sudjelovala u političkom životu i imala moć, a to je nešto što se ženama niječe. Ta odluka donosi mnoga suvremena pitanja o zastupljenosti žena na vodećim položajima, a uz to nam otvara mogućnost da ispitamo prirodu i odgovornost moći na jasniji način nego što bi to bilo moguće da Hamleta igra muškarac! Osjećam se jako povlaštenom i sretnom što postavljam Hamleta na Lovrijencu. Velika je čast biti dijelom tradicije postavljanja te tragedije na toj veličanstvenoj pozornici!»- otkriva redateljica Helen Tenninson.

Midsummer Scene Festival i Hamlet ove će se godine izvoditi od 21. lipnja do 7. srpnja na tvrđavi Lovrijenac. Cast u glavnoj ulozi Hamleta predvodi sjajna britanska glumica Helen Millar koja je hrvatsku publiku zaintrigirala već u prošloj sezoni festivala. Susan Hingley igra Ofeliju, Karren Winchester – Gertrude, Al Barclay igra Claudiusa, Blake Kubena – Horacija, Christopher Tester igra Laertesa i Bernarda, Emma Fenney – Rosencrantza i Osra, Lewis Chandler – Guildernstern i Marcellus. Hrvatski glumac i producent festivala Filip Krenus naći će se u ulozi Poloniusa i Gravediggera.

– Vodilja mi je podijeliti radost i čar rada na klasičnom tekstu i osuvremeniti ga za današnje vrijeme na jednoj od najljepših otvorenih pozornica na svijetu. Jednom sam nastupio u Shakespeareovom Globeu u Londonu i mogu reći da Lovrijenac doista jest vrlo nalik toj pozornici. Daje poseban uzlet nužan za klasični tekst i velike teme, a Shakespeare se upravo bavi vječnim temama kojima Lovrijenac daje posebnu dimenziju! – izjavio je producent i glumac Filip Krenus.

I ove godine se nastavlja uspješna suradnja s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom koji će održati koncert pod zvijezdama na Lovrijencu 28. lipnja u sklopu festivala. Započinje i nova suradnja sa Domom Marina Držića kroz posebnu izvedbu glumačkog ansambla Midsummer Scene Festivala. Za vrijeme festivala trajat će i izložba fotografija britanskog umjetnika Bari Goddarda pod nazivom Midsummer Scene / Night Dubrovnik.

Midsummer Scene ulazi u svoju treću sezonu i nju obilježava širenje, kako programa, tako i izvedbenog prostora. Festival od samoga začetka ima međunarodni karakter. Ove godine naša lanjska predstava Na Tri kralja kreće na međunarodna gostovanja, a Hamlet će se nakon Dubrovnika izvesti u Londonu.

Ovo je projekt Grada Dubrovnika i TZ Grada Dubrovnika, a u produkciji i organizaciji Brilliant Events Dubrovnik i Honey -Tongued Theatre Productions London.

Partneri Festivala su HEP, Društvo prijatelja dubrovačke starine, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Dubrovačko neretvanske županije, Jadranski luksuzni hoteli, Zračna luka Dubrovnik, Hoteli Maestral i Dubrovačko neretvanska županija.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist