Hrvatska

HAKOM: Ove izbore najmanje prijavljenih slučajeva uznemiravanja putem SMS-ova

HAKOM: Ove izbore najmanje prijavljenih slučajeva uznemiravanja putem SMS-ova

Tijekom prošle subote i nedjelje zabilježen je pozitivan pomak u odnosu na prethodne pojave kršenja Zakona o elektroničkim komunikacijama. Kako javljaju iz HAKOM-a, slanje neželjenih promidžbenih SMS poruka je značajno smanjeno u odnosu na prošle izbore i razdoblje prije početka predizborne šutnje. Tako su tijekom prošlog vikenda pristigle samo 87 prijave građana za ukupno 23 broja. Neregistrirani brojevi su nakon provjere blokirani od strane operatora kako bi se onemogućilo daljnje uznemiravanje svih korisnika elektroničkih komunikacija, a za određeni broj prijava postoji opravdana sumnja da je moguće utvrditi pošiljatelja te će se za te brojeve provesti daljnja obrada i inspekcijski postupak. Pokazalo se da je suradnja građana s HAKOM-om i operatorima polučila dobar rezultat i tako ne samo spriječila opsežnije kršenje Zakona o elektroničkim komunikacijama, nego posredno pomogla i u sprječavanju kršenja predizborne šutnje i šutnje na sam dan izbora.

Tijekom predizbornog razdoblja prije izbornog vikenda utvrđen je samo jedan slučaj neželjenih SMS-ova poslanih s registriranog broja jedne političke stranke dok su ostale poruke bile slane s neregistriranih SIM kartica unaprijed plaćene usluge (prepaid kartice). Za taj slučaj je po službenoj dužnosti već pokrenut inspekcijski nadzor te ukoliko se tijekom nadzora nedvojbeno utvrdi kršenje Zakona o elektroničkim komunikacijama bit će pokrenut i prekršajni postupak.

HAKOM poziva građane da i dalje prijavljuju svaku SMS poruku ili drugi oblik neželjenih elektroničkih komunikacija koji se mogu smatrati bilo kakvim oblikom promidžbe, bilo političke ili gospodarske. S obzirom da su izbori iza nas ovdje se prvenstveno misli na promidžbene poruke nevezane za izborni proces, koje navode korisnike da nazovu neki od reklamiranih brojeva s posebnom tarifom u poruci ili da aktiviraju neku od takvih usluga na kratkim SMS kodovima. Pozivanje takvih brojeva ili odgovaranje porukom na kratke SMS kodove mogu izazvati neželjene troškove korisnicima. Takve promidžbene poruke treba ignorirati i prijaviti HAKOM-u kako bi se broj blokirao, a ukoliko je moguće nedvojbeno utvrditi pošiljatelja i prekršajno kaznio počinitelj.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist