Hrvatska

HAKIRANA INTERAKTIVNA KARTA Građani, prijavite štetne bazne stanice!

Antene, bazna stanica

Interaktivna karta Hrvatske na stranici www.huzez.org, u koju građani mogu prijaviti štetne bazne stanice mobilnih operatera, hakirana je u ponedjeljak, 24. studenog.

Intervencijom HUZEZ-ove IT službe karta je ubrzo vraćena u funkciju, no postavlja se pitanje kome je karta zasmetala i čije interese ugrozila pa se morao odlučiti na ovakav vid sabotaže.

Interaktivna karta, podsjetimo, služi svim građanima za prijavu problema, odnosno izvora štetnog elektromagnetskog zračenja u njihovoj neposrednoj blizini. Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja (HUZEZ) objavila je početkom jeseni na svojim stranicama ovu kartu, a odaziv građana premašio je sva očekivanja.

Nove prijave spornih baznih stanica stižu svakim danom pa se njihov broj sada popeo na više od stotinu. Građani se javljaju zabrinuti i u strahu od razvoja malignih bolesti, budući im antene zrače tik pod prozorom. U nekim područjima gdje antene stoje i po deset godina već je prisutan povećan broj oboljelih od tumora.

Preko interaktivne karte HUZEZ-a svaki građanin Hrvatske može prijaviti izvor elektromagnetskog zračenja kojeg smatra štetnim po ljudsko zdravlje.

Prijaviti možete bazne stanice mobilnih operatera, trafostanice ili dalekovode koji se nalaze u vašoj neposrednoj blizini i zbog kojih strahujete za svoje i zdravlje vaše obitelji. Problem prijavite na jednostavan način. U web-preglednik upišite adresu http://maps.huzez.hr, označite lokaciju, upišite podatke i postavite fotografiju problema (primjerice pogled na antenu iz vašeg stana, ili pogled s ulice na antenu postavljenu na krov susjedne zgrade/obiteljske kuće).

Svrha interaktivne karte Hrvatske je objediniti sve ”sporne” bazne stanice i druge izvore elektromagnetskog zračenja na jednom mjestu. Brojne prijave koje je HUZEZ dosad zaprimio upućuju na praksu postavljanja antena protivnu zdravom razumu, zdravlju ljudi, ali i urbanizmu. Prilažemo fotografije antena, koje su građani poslali Udruzi, tražeći pomoć za uklanjanje istih. HUZEZ očekuje mnogo novih prijava sa sličnim fotografijama.

Cilj HUZEZ-a je raznim aktivnostima prema resornim ministarstvima uvesti reda u način postavljanja baznih stanica u našoj zemlji i smanjiti dopuštenu razinu štetnog EM zračenja. Podsjećamo, Hrvatska je jedna od tek četiri europske zemlje u kojima nisu potrebne javna rasprava niti suglasnost lokalne zajednice o lokacijama baznih stanica, te jedina europska država u kojoj za postavljane antenskih stupova nije potrebna nikakva građevinska dozvola.

Stoga prijavite ”svoju” antenu na interaktivnu kartu i učlanite se u HUZEZ, ako već niste, putem online pristupnice http://www.huzez.org/?page_id=284. Informacije o štetnim baznim stanicama građani mogu poslati na info@huzez.org.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist