Aktualno

Hajdarhodžić: „Žele me srušit na početku sezone“

Hajdarhodžić: „Žele me srušit na početku sezone“

Konzervatorski odjel u Dubrovniku, 29. svibnja 2012. donio je rješenje kojim se nalaže vlasniku objekta uklanjanje „bespravno izvedenih polumontažnih objekata, sklopivih tendi i ugostiteljskih pultova – šankova postavljenih na i ispred Ribarnice, na predjelu Ponta“, koje je tvrtka Mea Culpa postavila u sklopu restorana Lokanda  i to u roku od najdulje 15 dana od dana donošenja ovog rješenja.

Time se nastavlja priča koja traje već nekoliko godina, od kad su u sklopu restorana Lokanda postavljeni montažni objekti na Peskariji, koji su vrlo brzo, kako to inače biva u našem Gradu, dobili naziv „kućice Ivice i Marice“.
U provedenom postupku, navode konzervatori, utvrđeno je da je zgrada Ribarnice, s okolnim prostorom, predjelom Ponta, zaštićena u sklopu Rješenja o zaštiti Povijesne cjeline grada Dubrovnika i njene neposredne okoline i to unutar „zone A“ koja uživa potpunu zaštitu povijesnih struktura i predstavlja kulturno dobro te podliježe odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Dalje se navodi kako se radovi na građevinama u području zaštićenih povijesnih cjelina mogu izvoditi samo uz prethodno odobrenje Konzervatorskog odjela sukladno članku 62. već spomenutog zakona.
 
POTREBNA SUGLASNOST KONZERVATORA
 

Konzervatorski odjel je nakon očevida 28. svibnja 2012. utvrdio da investitor nije postupio u skladu s rješenjem o obustavi radova iz 2008. te novim rješenjem naložio uklanjanje objekata o čemu je obavijestio i policiju

-Zahvati izvedeni na zgradi Ribarnice – postavljanje sklopivih tendi, kao i gradnja montažnih šankova uz zgradu Ribarnice, izvedeni su bez prethodno pribavljenih suglasnosti ovog Konzervatorskog odjela. Na predjelu Ponta u jugoistočnom dijelu gradske luke postavljeni su polumontažni objekti, izrađeni od drva, sa ostakljenim vratnicama, u svrhu obavljanja ugostiteljske djelatnosti, također bez pribavljenih zakonom propisanih suglasnosti. Obzirom da se radi o intervenciji neprimjerenoj vrijednosti povijesne cjeline grada Dubrovnika, te da usprkos polumontažnom načinu gradnje imaju karakter stajnog objekta, Konzervatorski odjel u Dubrovniku izdao je Rješenje o privremenoj obustavi radova od 20. svibnja 2008. godine – ističe se u rješenju kojeg potpisuje pročelnica Konzervatroskog odjela u Dubrovniku Žana Baća.
Naime, očevidom izvršenim 28. svibnja 2012. godine utvrđeno je da investitor nije postupio u skladu s gore navedenim Rješenjem, odnosno da nije zatražio prethodno odobrenje za postavljanjem istih, te ih mora ukloniti. Investitor se na Rješenje može žaliti Povjerenstvu za žalbe pri Ministarstvu kulture u roku od 15 dana od dana primitka rješenja, iako žalba ne odgađa izvršenje. Dalje se navodi kako je Konzervatorski odjel u Dubrovniku 5. lipnja o svemu obavijestio Policijsku upravu Dubrovačko-neretvansku.
Ako je suditi po rješenju Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, upućenom tvrtki Mea Culpa, svi oni koji u povijesnoj jezgri nemaju suglasnost konzervatora za stolove, suncobrane, tende, štandove, reklame, a koji su , budimo realni, izniknuli kao gljive poslije kiše, očito će se morati maknuti. Naravno, ako ova mjerila vrijede za sve.
 
MOGU ME DATI NA SUD

Građevinska inspekcija je na licu mjesta utvrdila da je sve u skladu sa zakonom, dobio sam rješenja kako su svi objekti u upotrebi temeljem glavnog projekta. Recite mi kako to da su svi zaobišli zakon, a jedino Žana Baća nije i čeka 5 godina?

 
Dubrovački ugostitelj Maro Hajdarhodžić ističe kako još uvijek nije dobio navedeno rješenje konzervatora, te kako nema namjeru u roku od 15 dana ukloniti montažne kućice.
– Objekte neću dignuti, može me slobodno dati na sud – ističe i pokazuje sve ugovore na temelju kojih su postavljene sporne montažne kućice.
– Sa Županijskom lučkom upravom imam ugovor iz 2006. godine o popločavanju Peskarije za koje sam izdvojio više od milijun kuna, i to uz suglasnost konzervatora. Također imam dodatak ugovoru kojim se daje koncesija za ugostiteljsku djelatnost za 3 montažna šanka za koje nije potrebna lokacijska dozvola i to na lučkom području gradske luke Dubrovnik, na predjelu Ponta, površine 726 kvadrata. Nigdje se ne spominje da je potrebna dozvola konzervatora – ističe Hajdarodžić.
Nadalje navodi kako je od Službe za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, graditeljstva i imovinsko pravne poslove dobio potvrdu na glavni projekt, u svibnju 2007. i to u skladu sa Zakonom o gradnji.
– Kad smo iste te godine završili radove dolazi završno izvješće da smo sve napravili po projektu. Poslije toga, kad smo napravili te objekte, dolazi Rješenje za služenje na otvorenom, na površini od 726 kvadrata, kapaciteta 450 mjesta, s 3 točionika, odnosno tri montažne kućice. Evo lijepo piše: Ugostitelj prema članku 130. Zakona o gradnji dokazao je da su objekti u upotrebi temeljem glavnog projekta i da su za to ispunjeni svi zakonski uvjeti. Recite mi kako to da su svi zaobišli zakon, a jedino Žana Baća nije i čeka 5 godina? Da mi je netko rekao da moram imati dozvolu konzervatora to bi bilo drugačije-  naglašava Hajdarodžić.
Također dodaje kako se prvo rješenje konzervatora o uklanjanju objekata pojavljuje 2008. godine, no kako ono nije poslano Mea Culpi već njemu osobno.
-A ja tada nisam bio ni zaposlenik Mea Culpe. Rješenje je poslano na moje ime, a vlasnica tvrtke i direktorica je moja supruga. To sam rješenje ignorirao, a konzervatori se stalno u medijima pozivaju na njega. Ovo je zapravo prvi put da oni reagiraju, iako je Žana Baća izjavljivala da su ga slali već nekoliko puta – naglašava i dodaje kako je 2008. godine na teren izašla i građevinska inspekcija.
– To je bilo 27. svibnja 2008. Građevinska inspekcija je utvrdila na licu mjesta da je sve napravljeno u skladu sa zakonom – dodaje i ističe kako su mu suglasnost na projekt dali i Vodovod i Elektrojug, kao i Ured za graditeljstvo.
– Prema rješenju, konzervatori spominju članak 62. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara prema kojem se objekt može ukloniti ako se radi o nekakvom industrijskom pogonu. Ali ovo je ugostiteljska djelatnost- dodaje.
 
IGRAJU LI KONZERVATORI IGRU
 
-Ima li svaka barčica i štand struju? Jesu li konzervatori i na to dali suglasnost? Ja moram dignuti, a je li Radeljak dignuo PVC otvore na kući, za koju postoji sudska odluka? Je li Konzervatorski odjel dao suglasnost za postavljanje limenog kontejnera u Posatu gdje se izvlače barke? Je li i Gil's-u dao suglasnost za njegovu kućicu? Očito nekom odgovara da me se proziva na početku sezone. Ako ovo maknem, onda ću biti upola slabiji, pa će onda gosti ići negdje drugo. Ali jadno je ako konzervatori idu u tu igru – mišljenja je Hajdarhodžić.
-Nema sile da sam zabio i jednu vitu, a da nisam imao sve dozvole. Nisam napravio ništa kontra, stoga pitam je li Žana Baća dala suglasnost za sve ostalo što se po Gradu postavlja – pita se Hajdarhodžić.
Što se pak tiče izraza „polumontažni objekti“ kako se navodi u rješenju, ističe:
-Ona spominje da je riječ o polumontažnim objektima. Ili su montažni ili su čvrste gradnje, nema između. Ja se nisam ukopao, već moji objekti stoje na željeznim nogicama – zaključuje. Dodaje kako su na mjestu, gdje su sada na Peskariji postavljeni montažni objekti, bili drvena baraka, inače svlačionica za vaterpoliste i plivače, javni WC kojeg je gradila Austrija i skladište Mediatora.
 

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist