Grad

Gužve sve veće, gostiju sve više, brza cesta do Čilipa izgubljena u birokraciji

Gužve sve veće, gostiju sve više, brza cesta do Čilipa izgubljena u birokraciji

Nove investicije u Župi dubrovačkoj, neprestan razvoj dubrovačke zračne luke, gotovo dvoznamenkasta povećanja broja gostiju koji stižu na jug Hrvatske na godišnjoj razini samo su neki od razloga zbog kojih svakim danom postaje sve jasnije i jasnije koliko je neophodna brza cesta koja spaja Dubrovnik i zračnu luku u Čilipima.

Riječ je o projektu koji je kroz godine doživio nekoliko izmjena i različitih najava, a u jednoj od verzija trebao nastavljati na Jadransko-jonsku autocestu. Svim tim varijantama zajednička je jedna stvar – o boljoj povezanosti Dubrovčani slušaju već godinama.

Gužve sve veće, planova sve manje?
Kako se veliki dio planova u RH radi od repa prema glavi umjesto obrnuto, tako je i ova brza cesta započeta praktički od kraja, odnosno dionice Plat – Čilipi, svog valjda najužeg dijela. Na predstavljanju rješenja koje se odigralo u prosincu 2013. godinu žitelji Konavala čije su kuće na putu cesti na Zvekovici su obaviješteni kako će se njihovi domovi rušiti , a sve primjedbe i prijedlozi za izmjenom trase su ignorirarane. Kako tada tako i danas, gotovo dvije godine kasnije nadležni u potpunosti ignoriraju dvije stvari – potrebu za takvom cestom i zahtjeve za izmještanjem trase koje su podnijeli kako stanovnici Konavala i predstavnici Općine Konavle, tako i nadležni u općini Župa dubrovačka.
Na naš upit, odgovor iz Hrvatskih cesta čekali smo tri tjedna, a tada nam je poručeno kako konačna varijanta projekta nije izabrana?!

Više o ovoj temi možete pročitati u tiskanom broju DuLista, koji se od 9. rujna nalazi na kioscima.

 

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist