Kultura

‘GUŠČARICA NA STUDENCU’ Zavirite u čarobni svijet lutkarskog društva Aster

'GUŠČARICA NA STUDENCU' Zavirite u čarobni svijet lutkarskog društva Aster

Povodom premijere lutkarske predstave ‘Guščarica na studencu’ u produkciji Kulturnog društva Aster Dubrovnik u ponedjeljak popodne održana je konferencija za medije u Teatru Bursa, mjestu gdje će se 21. prosinca u 16 i 30 održati premijera, potom u 18 sati. 

Predstavu je režirala i predstavila glumica Izmira Brautović prema tekstu braće Grimm.

-Društvo kulturno i amaterski djeluje od 1995. godine, a ovo nam je prva prilika za nastup u Kazalištu, na čemu su iznimno zahvalni. Prošli smo s Izmirom jednu malu akademiju, a nadamo se još predstava. Izmira je takla svih nas radom na ‘Guščarici na studencu’ – kazala je Sonja Karamehmedović, jedna od članica.

Zna se gdje je lutkama mjesto, u kazalištu. obožavam i uvijek sam radila s lutkama i s djecom. Lutkarske predstave nisu samo i isključivo za djecu, već i za odrasle, osobito one koji vraćaju u djetinjstvo. Moj ravnatelj nije znao da ovo radim, olontiram s ljubavlju. Kad su me iz društva zamolili da im pomognem oko ginjol predstave ‘Vrag zlatne kose’, krenula je simpatija između nas i ove jeseni su me pozvali da i igram, da im pomognem iskustvom i radom. Svi smo se ubacili u zvjerinjka, nešto nepoznato. dugo nisam imala marionete u rukama, a one su bile toliko vrijedne da su odlazile i u Split, potrudile se pogledati kako se rade lutke. Ovo je zapravo mali teatar s cijelim kompletom opreme, tehnike i svega ostaloga, ‘gotov proizvod’ – kazala je među ostalim Izmira Brautović, te se zahvalila i ekipi koja ju je ‘trpila’ na probama.

Kažu da su marionete u Hrvatskoj nestale, ali su, kako kažu iz društva, one njih pozvale. Marionete su inače najteža i najzahtjevnija disciplina u kazalištu.

U predstavi glume Jelena Babić, Marija Jelušić, Katarina Palinić, Izmira Brautović, Daniela Matić, Sanja Šutalo, Sanja Živković, Katica Vidojević i Vanja Balent.

Scenografkinja je Maja Grgurević, lutke su izradili članovi društva, kostimografkinje su Đemila Dilberović, jelena Babić, Sonjakaramehmedović, Carmela Grgurević, Vanja Balent, Katarina Palinić. u predstavi je korištena glazba srednjeg vijeka i renesanse koju je za potrebe predstave snimio ansambl za ranu glazbu ‘Plazarius’ iz Dubrovnika.

Aster, kulturno društvo Dubrovnik bavi se lutkarstvom i pripovijedanjem bajki te kreativnim radionicama s djecom. Djeluje od 1995. godine, a trenutno su u prostorima udruge Rina Mašera. Broje oko tridesetak članova, a svakim danom ovaj se broj povećava.

Pročitajte još

OKRUGLI STOL ‘Neznanje je najveća prepreka za očuvanje povijesnog identiteta’

Dulist

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist