Kultura

GRCI NA JADRANU Ostavili trag na Lopudu, Pelješcu, ali i na izvoru Omble!

GRCI NA JADRANU Ostavili trag na Lopudu, Pelješcu, ali i na izvoru Omble!

‘Grci na Jadranu’ naslov je predavanja kojeg je u četvrtak, 20. listopada u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku održala prof. dr. sc. Bruna Kuntić Makvić.

Profesorica Kuntić Makvić je govorila o dolasku Grka na Jadran, kojeg su oni zvali Kronovim i Rejinim morem, a na temelju toga se može govoriti i o najdrevnijim njihovim spoznajama o Jadranskom moru. S grčkog otoka Para došli su na Faros odnosno na Stari Grad na Hvaru, a u procesu doseljavanja surađivali su jonski i dorski Grci.

Najveća koncentracija Grka bila je na nekoliko otoka istočnog Jadrana poput Hvara, Korčule, Visa i sl., a na temelju zapisa koji su sačuvani na kamenim pločama iz raznih stoljeća predavačica je govorila o njihovim doseljavanjima ne samo u starijoj nego i u novijoj povijesti. Zanimljivo je da se Grci nisu doseljavali samo na otoke i obalu nego se njihovi tragovi mogu naći i u unutrašnjosti poput mjesta u Slavoniji ili u Sisku.

Dr. Kuntić Makvić upoznala je nazočne i s relativno novim otkrićima nazočnosti Grka na nekim mjestima na obali. Govoreći o dubrovačkom području spomenula je otkriće na otoku Lopudu na kojem je surađivala s pokojnim dr. Ivicom Žilom, te Spilu Nakovana na Pelješcu za koju se smatra da datira iz ilirskog vremena i Vilinu špilju na izvoru Omble. Zaključila je kako ima još puno neočekivanih stvari vezanih uz boravak Grka na Jadranu koje samo čekaju da budu istražene i otkrivene.

U sklopu predavanja predsjednik Hrvatskog društva klasičnih filologa Tonći Maleš predstavio je edukativnu slikovnicu ‘Pharioi’ za koju je inspiraciju dobio još kao učenik koji je sudjelovao na seminarima za mlade ‘Pharos’ te upoznavao grčku baštinu na Hvaru.

Predavanje je organiziralo Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke Biskupije povodom 2400 godina od dolaska Grka na Hvar, a moderatorica večeri je bilo profesorica Marija Marušić Čizmić. U programu su čitanjem tekstova na grčkom i hrvatskom jeziku te glazbenom točkom na violini nastupili učenici Biskupijske klasične gimnazije Ruđer Boškovića u Dubrovniku. Večeri je nazočio i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Tekst i foto: Angelina Tadić/Dubrovačka biskupija

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist