Grad

GRADSKO VIJEĆE/REVIZIJA SANITATA Isplivale afere ‘konzultant’ i ‘javna nabava’

GRADSKO VIJEĆE/REVIZIJA SANITATA Isplivale afere 'konzultant' i 'javna nabava'

Gradski vijećnici raspravljaju o revizorskom izvješću poslovanja komunalnog društva Sanitat. Uvodno je gradonačelnik Mato Franković najavio kako će se revizije obavljati svake godine jer se samo tako mogu otkloniti greške u poslovanju. Naglasio je i kako veću ulogu treba dati nadzornim odborima te da je revizija pokazala kako postojeći način upravljanja nije dobar. Posebno je naglasio kako je revizija pokazala da Sanitat za naplatu parkiranja koristi javne površine, a s Gradom Dubrovnikom nema nikakav ugovor.

Emilio Puljizević (HDZ) u svom je izlaganju citirao dijelove izjave, kako ga je nazvao, uvaženog dubrovačkog blogera, advokata u obrani svoga direktora i uspoređivao ih s dijelovima revizorskog izvješća.
-Pročitao sam cijelo izvješće, mučno je, jadno je i na kraju nam revizori još napominju, da ne bi propustili, da postoji mogućnost zlouporabe položaja u gospodarskom poslovanju. Poručio bih kako je ovo temelj za raspravu nekih drugih institucija, neće uteći, nije kunica – rekao je Puljizević.
Gordan Špero istaknuo je kako se iz revizije vidi da dobit ostvaruje samo poslovanje parkiranja i službe DDD.

MOST-ova Dolores Lujić naglasila je kako se mogu svi skupa samo nadati da ovakvu reviziju zadnji put vide.
Spomenula je iznos od 1,6 milijuna kuna koliko je plaćeno konzultantima koji su međusobno povezani i to pored tajnice koja ima certifikat za javnu nabavu.

-Nisam se mislio javiti za raspravu. Ovo mi je izgledalo kao da mrtvoga konja napucavamo nogom i sad bismo se trebali iživljavati na jadnom gospodinu Kunici. U Hrvatskoj imamo dva blogera, Todorića i našeg lokalnog, koji nas svaki dan uvjeravaju kako je sve dobro – rekao je Potrebica.

– Godinama Sanitat nabavlja hranu za kučke, 350 tisuća kuna je platimo i godinama imate isti natječaj. E ne, ove godine treba konzultant i on uzme 52 tisuće kuna da se izabere hrana koju ne vole psi! – rekao je Potrebica o ‘aferi konzultant’, a potom se osvrnuo na nadogradnju upravne zgrade. Projektantska procjena iznosila je 2,2 milijuna kuna, da bi investicija ‘narasla’ na 3,2 milijuna kuna pri čemu je na konzultanta potrošeno 188 tisuća kuna.

-Niti jedna kuna izvantroškovničkih naknada nije opravdana – rekao je Potrebica.

Vido Bogdanović (HSS) istaknuo je kako se ‘ođe udara mrtvoga konja jer se sve znalo prije izbora’.

-Recite nam što ćete učiniti jer vi ste vlast. Pustite tko će koga zatvoriti. Toga u Hrvatskoj nema. Sinkopa. Vi ste dopustili da vinovnik ovoga postane zamjenik direktora Hrvatskih voda. Pređite preko ovoga brzo. Niste sazvali konferenciju za medije. Zašto niste rekli – Plenkoviću jesi li normalan što praviš cijelu garnituru mladih HDZ-ovaca u Dubrovniku budalama. Znamo koliko je koštao konzultant, znamo đe je ugrađen višak kupa. Politički djelujte, nemojte činiti predstave – rekao je Bogdanović.

-Prošla su vremena kad je jedan sudio. Ovo nije sudnica, gradonačelnik je sukladno preporukama ovo uputio prema DORH-u i tu je za nas završila priča. Mi smo o gospodinu Dujmoviću svoje stavove jasno iznijeli više puta kao i o njegovom poslovnom uspjehu, odnosno neuspjehu. Imenovanje se vršilo u Hrvatskim vodama – odgovorio mu je Marko Potrebica (HDZ).

Gradonačelnik Mato Franković složio se s Bogdanovićem.

-Rekli ste istinu. Izrazio sam protivljenje ne samo tom činu imenovanja – rekao je Franković dodavši kako se sprema ispričati Dujmoviću ako se ne dokažu sve sumnje po pitanju upravljanja Vodovodom.

-Javno sam izrazio protivljenje takvom imenovanju. Odlučio je tko je odlučio. Svak na svojoj razini podnosi odgovornost za imenovanja. Sud i ocjenu našeg rada daju birači – rekao je Franković.

ovo je primjer kako izgleda politički progon

Miho Obradović (HNS) stao je u obranu poslovanja Sanitata u doba bivšeg direktora Vedrana Kunice istaknuvši kako je jedan profesor politologije rekao kako je ovo primjer kako izgleda politički progon.

-Revizija nema jasne ciljeve, a najčudnije je da nema zadan vremenski termin – rekao je među ostalim Obradović. Frankoviću je rekao kako je prilagođavao zakone dok je diktirao reviziju.

-Gradonačelniče ono što možete napraviti je najmanje ispirka gospodinu Kunici. Da sam ja na njegovom mjestu, ja bih protiv vas podnio kaznenu prijavu. Ne vidim nikakvog razloga zašto vas sud ne bi osudio – zaključio je svoju raspravu Obradović.

Gradonačelnik mu je čestitao na izlaganju koje je okarakterizirao s ‘Kako obraniti neobranivo’.

-Djelujete u svom starom stilu – podnesimo kaznene prijave. Evo jučer je zadnja odbačena kada ste me optužili da sam krao papire iz Vodovoda. Ako ste upoznati s tim što je interna revizija, onda znate da su to neovisni stručnjaci koji dugo godina rade u gradskoj upravi. Ne znate što joj je cilj, to vam piše na stranici 5 – govorio je Franković a na kraju se osvrnuo na nadogradnju upravne zgrade koju je, rekao je, ‘radila tvrtka koja je radila apartmane na Obodu i to je bila velika slučajnost’. Aludirao je time na poduzetnički pothvat bivših HNS-ovih direktora Vedrana Kunice i Valentina Dujmovića na Obodu.

Za repliku se javio Marko Potrebica pozvavši Miha Obradovića da izabere jednog revizora, a on će drugoga i da idu u Sanitat.

-U nevjerici sam slušala vaš pokušaj obrane revizije. Promislila sam da smo dobili različite materijale – rekla je Mihu Obradoviću Dolores Lujić.

Pročitajte još

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist