Grad

(GRADSKO VIJEĆE) VIJEĆNIČKA PITANJA Vićan: Podržavam Hasanbegovića jer je izgasio parazite

(GRADSKO VIJEĆE) VIJEĆNIČKA PITANJA Vićan: Podržavam Hasanbegovića jer je izgasio parazite

Na dnevnom redu Gradskog vijeća prva su bila vijećnička pitanja.
Olga Muratti pitala je tko se brine da djeca u školi ne piju šporku vodu, a zanimalo je kakva je situacija s Plivačkim klubom Jug i financijskom situacijom tamo. Vlahušić joj je na to odgovorio protupitanjem – Zašto to nije pitala ranije?
Ustvrdio je kako je voda mutna već godinama te ponovno ušao u monolog o tome kad će biti gotov pročistač za vodu.
Muratti mu je replicirala kako ona nije u predizbornoj kampanji, a poručila je kako trenere u PK Jug treba zaštititi.
Vijećnika liste Srđ je Grad Ljuba Nikolića zanimalo je tko se brine o problemu ostavljanja mačaka na Belvederu, a zanimalo ga je i zašto se ljude koji traže potvrdu o nedugovanju Gradu ‘šalta’ od odjela do odjela.

Vlahušić je odgovorio kako ne zna kako riješiti problem mačaka na Belvederu i kunića na Lokrumu.
-Čini se kako ćemo morati napraviti ‘no kill’ sklonište s tisuću mjesta – rekao je on.
DDS-ov Lukša Matušić pitao je Vlahušića zašto Grad ne pomaže klubu Step’n’jazz u troškovima odlaska na svjetsko prvenstvo u Njemačkoj.
Vlahušić mu je odgovorio kako to ne može zbog Vladine uredbe koja je posljednjih nekoliko godina na snazi.
Mladen Gojun pitao je može li se, makar na određeno vrijeme, zaposliti dodatne ljude za postavljanje digitalnih vodomjera kako lista čekanja ne bi bila 2.5 godina.
Vlahušić je istaknuo kako će o dinamici ugradnje vodomjera dati pisani odgovor.
HDZ-ov Ivo Lučić pitao je što je s cestom kroz Gornja sela za koju su ljudi poklonili 10 tisuća metara četvornih, a kako su amandmanima osigurana sredstva.

Vlahušić mu je odgovorio kako se nikakvim amandmanima ne probijaju ceste, te kako se na toj cesti ne smije raditi. Vlahušić se pozvao na blokadu radova u Zagrebačkoj ulici te pozvao Ministarstvo graditeljstvo da im reču što se smije raditi, a što ne.
-Amandmanima HDZ-a nam je zabranjeno raditi u Zagrebačkoj ulici. Mi imamo sredstva i cesta se može napraviti kroz šest mjeseci, ali nećemo biti u prekršaju dok ne dobijemo sve papire – rekao je Vlahušić.
Esad Čustović pitao je što je s naseljem Naš Dom u Mokošici za koju je prema informacijama koje on ima riješena legalizacija, barem u većini.
-Ostale su problematične samo dvije zgrade gdje je zemljište djelomično vlasništvo Grada Dubrovnika. Što se tu može napraviti – pitao je on.
Zanimalo ga je i o čemu se razgovaralo na sastanku s predstavnicima Excelsa nekretnina.
Vlahušić je odgovorio kako će se prijedlog ugovora za koncesiju po kojem bi Excelsa trebala plaćati 15 posto od svake prodane karte na rok od deset godina uskoro doći pred vijećnike.
HNS-ova Ivana Lazarević pitala je što je s projektima reorganizacije prometa ulice Miljenka Bratoša i Ilijine glavice, a pitala je i ima li Grad Dubrovnik namjeru kupiti otok Daksu.

Vlahušić je odgovorio kako su obavljeni razgovori s vlasnicima, a riječ je o ‘jednoj obitelji podijeljenoj u dvije grane’.
-Obitelj koja raspolaže s 52 posto vlasništva je spremna razgovarati o prodaji. JU Lokrum tamo će poslati svoje vatrogasce da tamo malo urede to zelenilo, postave cisternu itd. do rješenja.

HNS-ov Nenad Vekarić zavapio je za kućicama na Stradunu koje njemu, kako kaže, nisu lijepe.

-Meni kućice nisu lijepe i ne volim miris kuhanog vina. Pečene kobasice mi bolje sjedaju, ali zar je to važno. Za nijedan problem nisam dobio toliko reakcija kao s micanjem kućica s Place. Grad je bio pun Dubrovčana i to je jedino važno. Odluku da se zabrane kućine tumačim ovako.

To je odluka duhom oronulog Dubrovnika koji želi gledati Dubrovnik svog djetinjstva, a uskraćuju ga drugima – rekao je.

-Kućice će biti na Stradunu i Medo će biti na Stradunu. Razgovarao sam s ministricom kulturom Ninom Obuljen. Danas u 15 sati sam dobio dopis u kojem je bio stav Povjerenstva Ministarstva kulture.

Mi smo dostavili dokumentaciju Konzervatorima krajem rujna na očitovanje, a povjerentvo je vodio zamjenik ministra kulture Davor Trupković. Mi smo imali pozitivan stav, a konzultirao sam i ostale gradove nitko nije imao problema s postavljenjem kućica. UNESCO nam je dao pisan stav da je to u redu.

Postigli smo dogovor da će pomoćnik ministra doći u Dubrovnik kako bi se Grad Dubrovnik s Ministarstvom kulture napravio kompromis. Nismo još definirali kako će to izgledati. Prošle godine Ministarstvo kulture na čijem je čelu bio Berislav Šipuš je potvrdilo da montažne kućice nisu problem – rekao je Vlahušić.

SDP-ov Stjepan Kordić pitao je zašto još nije raspisan natječaj za dubrovačke taksiste.
-To nije u mojoj nadležnosti, trebalo se sastati Povjerenstvo. To vjerojatno neće biti do Nove godine. Vlaho Margaretić pokušava sazvati sjednicu Povjerensva, ali nema kvoruma. Trenutno imamo oko 250 taksista koji koriste potpuno bespravno taksi stajališta i još 50-ak s licencama koji se ne usude koristiti taksi stajališta. Imamo i 105 vozača Ubera. Sljedeći tjedan ću tražiti od dubrovačkih taksista da stave cijenu 12/6 za Dubrovčane makar nemaju odluku za to.

HNS-ova Matija Ćale Mratović tražila je osudu napada na dubrovačke novinare i pitala kako se financiraju dubrovački mediji.
Vlahušić je odgovorio kako je financiranje medija opravdano te kako ‘nikad nitko od njega nije tražio novac na crno’.

Pero Vićan pitao je kada će porezni represivni organ obići sve klubove i dao gradonačelniku porezno rješenje po kojem predsjednik PK Jug duguje državi 40 tisuća kuna. Pozvao je nadzor u sve sportske klubove, a prvo u njegov. Istaknuo je i kako podržava bivšeg ministra Hasanbegovića jer je ‘izgasio parazite’

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist