Grad

GRADSKO VIJEĆE Stisli rokovi, šanse da Vodovod povuče europska sredstva ‘jako male’

GRADSKO VIJEĆE Stisli rokovi, šanse da Vodovod povuče europska sredstva 'jako male'

Vijećnici su primili na znanje i izvješće o stanju pripreme projekta Aglomeracije Dubrovnik za prijavu na EU fondove, odnosno povlačenje sredstava Vodovoda iz fondova EU u iznosu od 533 milijuna.

-Aglomeracija se sastoji od pročistača za vodu, pročistača fekalne odvodnje te ukupne rekonstrukcije vodovodne i kanalizacijske mreže Grada Dubrovnika. Zasada je potpisan ugovor s konzultantskom tvrtkom koja priprema projkete. To je od prosinca 2015. godine do danas.
Da bi se projekti mogli pripremiti i nominirati moramo dobiti odobrenje JASPERS-a kojem je bio problem činjenica da se zbrinjavanje mulja radi na lokaciji pročistača u komolcu. Zadnji njihov komentar je bio u lipnju 2016. godine, a od tada do lipnja 2017. godine nije bilo daljnje komunikacije.
Zadnji rok za povlačenje novca, odnosno prijavu projekata je kraj 2018. godine. Nama je ostalo desetak mjeseci za riješiti sve – rekla je zamjenica gradonačelnika Tokić.
Istaknula je kako se donošenjem prostornog plana Tehničko-tehnološkog bloka osigurala lokacija za solarno sušenje mulja koji nastaje prilikom pročišćavanja vode, nakon čega će se suhi mulj, koji je neopasan, odvoziti na drugu lokaciju.
Predsjednik Gradskg vijeća Marko Potrebica sumirao je njeino izlaganje u jednu rečenicu – Mogućnost povlačenja sredstava je jako mala.
– Nama se govorilo da smo dobili europskih projekata 600 milijuna kuna. To je bilo tu i opipljivo, stiglo. Tada sam postavio nekoliko pitanja jer znam nešto o fondovima EU. Mi smo imali potencijalne projekete i time smo došli na indikativnu listu, odnosno listu projekata za koje se mogu dobiti sredstva – rekao je on te dodao kako u posljednje dvije godine nisu napravljeni nikakvi pomaci u pripremi projekata.

Istaknuo je kako treba biti čarobnjak za dobiti potencijalna sredstva za sve te projekte u ovom trenutku.
Zamjenica Tokić rekla je kako je riječ o paketu projekata te dodala kako ne postoji mogućnost da se dobiju europska sredstva za dio projekata, a dio ne.

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist