Grad

GRADSKO VIJEĆE Parkiranje na Pilama za 75 kuna po satu, uskoro još jedna dežurna ljekarna izvan povijesne jezgre

GRADSKO VIJEĆE Parkiranje na Pilama za 75 kuna po satu, uskoro još jedna dežurna ljekarna izvan povijesne jezgre

Dubrovačko Gradsko vijeće izglasalo je u petak izmjene Odluke o organizaciji i načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku po kojima će sat vremena parkinga u nultoj zoni nadomak povijesne jezgre poskupiti s 40 kuna na 75 kuna tijekom ljetnog režima.

”Potrebno je redefinirati cijenu postojeće satne karte, višesatne karte u punom trajanju te dnevne karte tako da u ljetnom razdoblju od 1. svibnja do 31. listopada cijena satne karte umjesto dosadašnjih 40 kuna iznosi 75 kuna, višesatne u punom trajanju umjesto dosadašnjih 800 kuna, 1500 kuna te dnevne karte umjesto 800 kuna iznosi 1500 kuna”, navodi se u odluci.
Usvajanjem odluke doći će i do izmjena u zimskom režimu, pa će tako od 1. studenog do 30. travnja sat parkiranja koštati 40 umjesto 20 kuna, a višesatna u punom trajanju i dnevna koštale bi 800 umjesto 400 kuna.
Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković rekao je kako vjeruje da je cijena ovog parkinga primjerena za njegovu lokaciju.
”Onaj tko se želi parkirati ovdje nadomak Straduna platit će tih 75 kuna. Naši sugrađani imaju mogućnost kupnje mjesečnih pretplatnih karata po cijeni od 60 kuna ovisno o zoni”, rekao je on te dodao kako su se na tu opciju odlučili brojni Dubrovčani.
Inače, tjedna karta za drugu parkirnu zonu, odnosno parking oko povijesne jezgre Dubrovnika za ljetno razdoblje, tj od 1. svibnja do 31. listopada košta 1500 kuna, dok u zimskom razdoblju odnosno od 1. studenog do 30. travnja iznosi 300 kuna.
Mjesečna karta košta četiri tisuće kuna ljeti, te 800 kuna zimi, dok za godišnju kartu za drugu zonu treba izdvojiti 14 tisuća kuna. Cijena parkinga izvan turističke sezone oko povijesne jezgre Dubrovnika iznosi deset kuna po satu.
Inače, u Dubrovniku postoji pet parkirnih zona, nulta, poslovna, druga, treća te izvanulično parkiralište Gradac koje je rezervirano za korisnike povlaštenih pretplatnih karata na koje imaju pravo stanovnici Dubrovnika i okolnih općina.
Izmjene odluke stupaju na snagu osam dana od objave u Službenom glasniku Grada Dubrovnika.

Nezavisni vijećnik Nenad Vekarić predložio je nekoliko amandmana, među ostalim i povećanje cijene parkinga u drugoj zoni s 40 kuna na 50 kuna, na što mu je predsjednik Gradskog vijeća HDZ-ov Marko Potrebica odgovorio kako za usvajanje tih amandmana treba postojati suglasnost MUP-a.
Podsjetio je kako je gradonačelnik Franković ukinuo povlaštena parkirna mjesta na parkingu na Pilama, a dodao je kako su ”24 svete krave imale privilegiju parkiranja tamo”.

Vijećnik DUSTRA-e, Željko Raguž rekao je kako je ova cijena primjerena.
– Ova točka se ne tiče građana Dubrovnika, a parkirati tik do Straduna po istoj cijeni kao u Javnoj garaži nije dobro – rekao je on.

U sklopu rasprave najavljeno je i kako će se uskoro osigurati da uvijek jedna dežurna ljekarna bude izvan povijesne jezgre, a gradonačelnik Franković rekao je kako se ispituje mogućnost ukidanja dva parking mjesta za taksiste na Pilama i Pločama kako bi građani dobili dva mjesta na kojima bi se mogli zadržati do 15 minuta.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist