Politika

Gradsko vijeće osniva radno tijelo za pregovore s DPDS-om

Gradsko vijeće osniva radno tijelo za pregovore s DPDS-om

Gradski vijećnici Kandidacijske liste grupe birača Srđ je Grad zadovoljni su što će danas u 10 sati Gradsko vijeće konstituirati radno tijelo za pregovore s Društvom prijatelja dubrovačke starine, nakon što je Ustavni sud RH članak 36. Zakona o zaštiti ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika.

Podsjetimo, osnivanje takvog radnog tijela dio je zaključaka koje je na tematskoj sjednici o odnosu Grada Dubrovnika i DPDS-a 7. travnja ove godine donijelo Gradsko vijeće. Radno tijelo, koje se prema odluci treba konstituirati 15 dana od odluke Ustavnog suda, ima 11 članova. Osim gradonačelnika Vlahušića i predsjednika Gradskog vijeća Nika Bulića, u radnom tijelu su i tri pročelnika (za kulturu i baštinu Ana Hilje, za proračun, financije i naplatu Niko Pavlović te za gospodarenje nekretninama Marita Daničić) te gradski vijećnici prema ključu prilikom konstituiranja Gradskog vijeća 2013. godine.

– Jako smo ponosni što će se to dogoditi, jer smo mi potakli prikupljanje potpisa za tematsku sjednicu na kojoj je takva odluka donesena. Tada smo još pokušali Gradskom vijeću vratiti ulogu i važnost pregovaranja o svim pitanjima. Time smo spriječili gradonačelnika da samovoljno istupa i pregovara o ovom jako važnom pšitanju – izjavila je gradska vijećnica Mariela Marković.

Predstavnik KLGB „Srđ je Grad“ u tom radnom tijelu Ivan Viđen istaknuo je kako oni pozdravljaju odluku Ustavnog suda, jer ona ‘osnažuje vladavinu prava u Hrvatskoj’.
– Da je predloženi zakon ostao na snazi u cijelosti, bio bi to težak presedan. takvim načinom donošenja i provođenja zakona stvorila bi se pravna nesigurnost za svakog građanina RH, a ne samo DPDS. Onda bi svaki ugovor mogao biti preinačen u Saboru. Odluka dijelom citira i dio zaključka Gradskog vijeća, a njome je dodatno potvrđeno ono za što smo se od početka zalagali, a to je da Gradsko vijeće ima aktivnu ulogu u reguliranju odnosa Grada i DPDS-a i jedino je predstavničko tijelo građana koje je ovlašteno za reguliranje odnosa – istaknuo je Viđen.

– Od danas svaki budući korak u odnosu Grada i Društva mora biti rezultat radnog tijela i potvrđeno odlukom Gradskog vijeća, a ne kao dosad, rezultat samovolje onih koji obavljaju izvršnu vlast. Ta samovolja rezultirala je financiranjem u većini rada Zavoda za obnovu Dubrovnika. Ta šteta gradonačelnikove samovolje može se mjeriti u milijunima kuna – dodao je Viđen.

‘Srđevci’ ističu kako dosadašnji pregovori s DPDS-om nisu urodili plodom te naglašavaju kako su u siječnju ove godine tadašnji prijedlog Zakona o zaštiti ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika nazvali ‘aktom pravnog nasilja’. Smatraju kako odluka Ustavnog suda ne podsjeća samo na gradonačelnikovu samovolju, već i na neodgovornost nekih gradskih vijećnika koji nekritički daju svoj glas takvom načinu upravljanja Gradom.

– Pretpostavljamo da je riječ o naslijeđu i posljedici Dubrovačkog dogovora. Podsjećam da je preksutra godinu dana od izglasavanja UPU ŠRC na Srđu i sklapanja tog dogovora – rekao je Viđen, dodavši kako se nada da će radno tijelo odnos Grada s DPDS-om izvesti na pravi put.

– Uvijek se pozivamo na zborno odlučivanje, koje je životno vrijedno nasljeđe dubrovačke tradicije. Nadamo se da će načelo mudre vlade, u kojem važne odluke ne donosi pojedinac, nego zborna tijela. Naravno, ukoliko su u tom tijelu odgovorni članovi – zaključili su ‘Srđevci’.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist