Politika

GRADSKO VIJEĆE O JAVNIM POVRŠINAMA ‘Ovo je početak da se Grad vrati građanima’

GRADSKO VIJEĆE O JAVNIM POVRŠINAMA 'Ovo je početak da se Grad vrati građanima'

Ovo je tek početak jedne dublje i teže priče koja će u konačnici dovesti do reda. Svi ćemo mi osjetiti pozive i zamolbe, ali na nama je breme te političke odgovornosti kako bi za budućnost osigurali što kvalitetnije upravljanje javnim površinama – rekao je gradonačelnik Mato Franković o izmjenama i dopunama Plana korištenja javnim površinama u povijesnoj jezgri. Istaknuo je kako ovu odluku nije lako donijeti. 

-Povjerenstvo koje sam imenovao donijelo je plan i prijedlog s kojim ne može svatko biti zadovoljan. Sazvao sam Gospodarsko vijeće i dobio potporu za ovu odluku. Razgovarao sam i s predstavnicima ugostitelja koji su u Gospodarsko vijeću i dali su mi jasnu potporu. Odluka je donesena u dijalogu sa svim zainteresiranim stranama i svi oni koji su nazovimo oštećeni upoznati su s odlukom – rekao je Franković dodavši kako nije cilj da se nekome nešto digne.

Vijećnica DDS-a Terezina Orlić naglasila je tijekom rasprave kako podržavaju nastojanja gradonačelnika kako bi se uveo red i da je za to krajnje vrijeme. No, zamjeraju mu neproporcionalnost raspodjele.

-Predložili bismo da danas vodimo raspravu, ali bez zaključaka da se uoče propusti koje bi mogli dovesti do nepoželjnih posljedica – rekla je Orlić. No, Franković je to odbio.

Ljubomir Nikolić čestitao je Frankoviću na modelu po kojem je došao do odluke.

-Je li moguće na ulicama koje su nužni koridori, poput Prijekog, omogućiti da se stolovi postavljaju od npr. 11 sati ako restoran ne nudi uslugu doručka – pitao je Nikolić, a na prijedlog turističkih vodiča.

Vijećnik Mladen Gojun zapitao se zbog čega se s ugostiteljima sklapaju novi ugovori budući da im sadašnji ističu 2019. godine, a Zavod za obnovu radi na Planu upravljanja povijesnom jezgrom koji će u jednom svom dijelu uključiti i plan upravljanja javnim površinama.

Nikolina Soko, inače stanovnica povijesne jezgre, ističe kako zbog sigurnosti svih stanovnika pa i samih ugostitelja podržava Plan koji optimizira način na koji se služimo javnim površinama i omogućuje veću prohodnost.

-Ovo bi bio početak da se Grad vrati građana uz uvažavanje svih ugostitelja, iznajmljivača i turističkih djelatnika – rekla je Soko.

Vido Bogdanović podržava smjer kojim se krenulo jer se uvodi red.

No tijekom rasprave osvrnuo se i na stolove i stolice koje ugostitelji ne pokupe izvan radnog vremena.

-Ne da stolove ne pokupe izvan radnog vremena nego stoje tamo cijelu noć i stoe nabacani do 11 ujutro. I zimi stoje pokriveni ceradom – rekao je Bogdanović i postavio pitanje Ljetnih igara.

-Ne vidim da Grad zadržava pravo da može uvjetovati zakupcu da na toliko dana makne stolove uz eventualno naknadu štete – rekao je Bogdanović.

Blaž Pezo ističe da je prošlo Povjerenstvo dobro radilo i zaustavilo divljanje.

-Imali smo određenu opstrukciju bivše gradske vlasti u provođenju nekih ideja. Mi smo prošle godine prilikom izglasavanja proračuna donijeli novi pravilnik i obvezali smo novu gradsku upravu da to provodi. Uhvatili su se posla i to su počeli određivati. Pohvalio bih da su napokon definirani pješački koridori i da su uklonjene sve javne površine s tih koridora. Dosljedno su proveli mjeru da manjim ulicama ne može više od 50 posto površine biti zauzeto stolovima – govorio je Pezo.

-Upozorio bih i inzistirao gradske službe da kad rade ovo vode o svemu ovome računa, jer omakla se jedna pogreška koju se nadam da mogu ispraviti. Gdje god nije bio zadovoljen pješački koridor smanjivali su površinu ili prebacivali na drugu stranu ulice osim u jednom slučaju. Imamo situaciju da možda imamo neku nepravdu i volio bih da pravila vrijede za sve jednako – rekao je Pezo.

Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zakupu javnih površina usvojen je s jednim suzdržanim glasom, a prijedlog izmjena i dopuna Plana korištenja javnih površina u povijesnoj jezgri usvojen je jednoglasno.

 

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist