Grad

GRADSKO VIJEĆE Na Frankovića prebačena odgovornost, sljedeće sezone 80 posto manje štandova!

GRADSKO VIJEĆE Na Frankovića prebačena odgovornost, sljedeće sezone 80 posto manje štandova!

Kako je DuList najavio u svom tiskanom izdanju, na ovoj sjednici Gradskog vijeća donesena je odluka kojim se upravljanje javnim površinama prebacuje s Gradskog vijeća na gradonačelnika.

Gradonačelnik Franković je istaknuo kako se pretjeralo sa štandovima i suvenirima, a istaknuo je kako će takvu odluku lakše donijeti on nego Povjerenstvo Gradskog vijeća.
-Moramo se resetirati. Voda je prešla lonac – rekao je Franković koji je za DuList već ranije najavio kako želi ukinuti 80 posto javnih površina za takve štandove.
-Ti pultovi su se pretvorili u turističke agencije i imate tri do četiri bookera. Onda prodajete sve moguće pod morem i na moru i u zraku – rekao je on te dodao kako je najteža stvar ukinuti stečena prava.

Mladen Gojun rekao je kako ne vidi razloga zašto bi gradonačelnik preuzeo na sebe ovakvu odluku, a s njime se složila i Tatjana Šimac Bonačić.
Ljubo Nikolić rekao je kako nema ništa protiv da Franković preuzme ovo Povjerenstvo ako je njegova namjera provesti ono što tvrdi. Rekao je i da jedan član Povjerenstva mora biti predstavnik stanovnika Grada, te da je neće podržati ako je namjera da se odluka makne iz ruka Gradskog vijeća.
HSS-ov Vido Bogdanović uvrijedio se na riječi Mata Frankovića da će se na njega teže izvršiti pritisak nego na sedam ljudi u Povjerenstvu.
Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica rekao je kako je u prošlom sazivu Povjerenstva došlo do izglasavanja novih stolova i stolica, a kako su kasnije svi tvrdili da nisu glasovali za to.
-Nije bilo linije odgovornosti. Ja sam mu rekao da je lud kad sam vidio ovaj prijedlog odluke. Pitao sam ga zna li koji pritisak će doživjeti, i ja ću drage volje preusmjeriti sve ove ugostitelje koji me budu zvali prebaciti na gradonačelnika. Ja sam uvjeren da je on sada hrabar, a ne lud, a provjera toga će doći vrlo brzo – rekao je on.
Ljubo Nikolić ispred liste Srđ je Grad ljutito je rekao za govornicom kako su se u Povjerenstvu dogovarali HDZ, DDS i DUSTRA, te kako je Pero Vićan svojedobno govorio kako je ”Ivan Viđen uvijek u pravu, a mi ga uvijek preglasamo”.
Blaž Pezo odgovorio je rekavši kako je Povjerenstvo za javne površine, na čijem je čelu bio, radilo dobar posao, a istaknuo je kako nisu oni krivi za kaos koji je u Gradu.
-Kaos je nastajao godinama, mi ga nismo napravili nego naslijedili – rekao je Pezo te dobacio Nikoliću kako nema pravo stavljati njegov rad iznad onog ostatka Povjerenstva.
Gradonačelnik Franković je rekao kako bi Povjerenstvo bilo sastavljeno od stručnih osoba koje će mu savjetovati gdje se može ukinuti tih 80 posto javnih površina za štandove.
Ustvrdio je kako ga čeka još jedna teška odluka, a to je ukidanje koncesija za opskrbu u povijesnoj jezgri.
-Bit će maksimalno 30 koncesija, ostalo ide na karićima. Ujutro je u Gradu magistrala – istaknuo je Franković.
Točka je usvojena uz amandman da Plan zakupa javnih površina usvaja Gradsko vijeće na prijedlog gradonačelnika.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist